De Klaszieker


Aanstaande zondag loopt die prachtige Kuip weer vol voor de moeder aller wedstrijden: Feyenoord – Ajax. In dit fraaie stadion klopt werkelijk alles. Het publiek dicht erop en sinds jaar en dag streelt een fel witte Derbystar de altijd perfecte grasmat, onzichtbaar gedragen door 20 miljoen kunstgrasvezels. Het blijkt ook vaak voor Ajacieden een feest te zijn om hier te voetballen, want er werd vaak gewonnen. Er werd zelfs regelmatig vernederd, want dat was aan Litmanen, Kanu en Bergkamp wel besteed. Ik herinner me met plezier uit de beginjaren ‘80 de solo van Jesper Olsen langs 4 Feyenoordverdedigers, om vervolgens ook nog keeper Joop Hiele uit te spelen en de 2-2 gelijkmaker in te schieten. Sinds 1922 won Ajax er maar liefst 24 keer, waarvan 14 keer in de laatste 25 jaar. De Kuip geeft Ajax bijna altijd vleugels, maar in het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor aanstaande zondag, zullen we deze keer voor alle zekerheid maar zeggen.

Ineens zat ik gisteren op die merkwaardige website en ik weet niet eens meer hoe ik er terecht kwam. Ik struikel na weer een mislukte wedstrijd van Ajax nog wel eens door het wereldwijde web, maar deze site was ik nog nooit tegengekomen. Nou heerst er volgens mij al decennia lang een ongezonde rivaliteit tussen Rotterdam en Amsterdam, maar dit was nieuw voor mij. Ongelofelijk. Wie verzint zoiets? Hoe erg moet je gekrenkt zijn in het verleden om dit te bedenken? Zou het met lichte irritatie zijn begonnen in de jaren ’70 en ‘80, na de zoveelste nederlaag tegen Ajax en vervolgens de Europacup 2 in 1987? Frustraties door de Uefacupwinst in 1992, gevolgd door verontwaardiging na het winnen van de Champions League in ‘95? Zat de bedenker vroeger schuimbekkend bij de radio bij elk doelpunt van Wim Kieft, Marco van Basten, John Bosman, Stefan Petterson, Dennis Bergkamp en Rafael van der Vaart? Of begon het al bij Cruijff in de jaren zeventig? Had hij de 8-2 nederlaag in het Olympisch Stadion in 1983 misschien van dichtbij meegemaakt en toen wraak gezworen? Ik ga het hem vragen, want er staat een emailadres op de site.

Ik heb het over www.ajaxachter.nl. Je gelooft het misschien niet, maar je leest er letterlijk: “Ontvang een SMS-bericht als ajax achterkomt, gelijkspeelt of verliest. Elk bericht goed nieuws!”
Eerst dacht ik aan een grap, maar het blijkt keiharde business te zijn. Iemand laat mollie.nl zijn bulkberichten versturen en betaalt daar zelf maximaal 13 cent per sms voor. Bij 100.000 berichten nog slechts 5 cent p.o.b. De ontvanger ziet na elke piep 40 cent van zijn beltegoed verdwijnen en dan heeft hij dus alleen al afgelopen zondag 2 Euro moeten dokken. Vanaf het begin van het vorig seizoen tot en met afgelopen zondag 88 x 40 cent = 35,20 Euro, om als eerste te weten of het weer wat slechter gaat met “020”, want de naam Ajax krijgt hij maar mondjesmaat uit zijn toetsenbord. Nou ken ik zelf louter sympathieke Feyenoordfans, die zich in mijn nabijheid meestal redelijk beschaafd gedragen na een nederlaag van Ajax, maar sinds gisteren verdenk ik ze ervan de wedstrijden van Ajax met een zakjapannertje te volgen.

Ik zie de doelpunten tegen Ajax nu dan ook met geheel andere ogen, want ze brengen vreugde in vele Rotterdamse buurten. Na een nederlaag van 020 trekken de gsm-masten in Zuid-Holland krom van de juichende sms-berichten. Spontane vreugde op de Coolsingel na weer een fatale blunder van Juanfran. Wat een leven. Wat een frustratie. Ziek is het. En eigenlijk heeft het ook wel iets. Ajax ziet zichzelf op het Damrak steeds verder wegzakken, en kijkt in het afdalen verbaasd opzij naar die vreemde stijger die langskomt: ajaxachter.nl, die toch zeker sinds dit seizoen beursgenoteerd moet zijn. De één zijn dood is de ander zijn brood. Hollandse slimmigheid ten top. Hoe beurser Ajax is, des te voller zijn eigen beurs.
Plotseling schiet er een bange gedachte door me heen. Ik zie de vele spelsystemen van Ajax langskomen en ontelbaar verschillende opstellingen. Elke week weer anders. Babel, Anastasiou, Rosenberg of zelfs Rosales op linksbuiten, De spits Huntelaar achter de spitsen. Wie heeft er dit jaar nog níet op de rechtsbuitenplaats gespeeld?! Elke week een andere verrassing en geen enkele speler die nog weet óf, waar en waarom hij de volgende wedstrijd speelt. Misschien Stekelenburg zondag twijfelend in de spits? Ineens is me alles duidelijk: Dit is omzet genereren, dit is handelen met voorkennis. Ajaxachter.nl is de homepage van Danny Blind!

Ron Schiltmans