Verbaasd


Achteraf ging die vergelijking vorige week van mijn koortslip met het voetbal van Ajax toch niet helemaal op: mijn lip is al bijna beter.

Mij verbaast inmiddels echt helemaal niks meer. Voetbal is gewoon weer oorlog en de zogenaamde fans uit Amsterdam zijn een avondje in Den Haag wezen stappen. Georganiseerde misdaad hoorde ik iemand roepen. Er zijn dus nog wél degelijk Ajacieden die een goede aanval kunnen opzetten. Uit het meterslange spandoek in het stadion van ADO kon ik opmaken dat ze zich van tevoren niet even hadden aangekondigd. En dat is niet netjes. Één telefoontje vanuit Amsterdam en ze hadden een warm onthaal gehad. Alleen vrees ik dat er dan weer een nieuwe Carlo Picorni te betreuren was geweest. Deze sneaky en dus niet echt mannelijke overval past eigenlijk precies bij het Ajax van nu: stijlloos, zonder smaak of ruggengraat.

Het verbaasde me dan ook niet dat trainer Danny Blind hardop dacht dat de zwakke prestatie van zijn spelers misschien wel aan die lafhartige aanval in Den Haag had gelegen. Dan weet je het als coach volgens mij echt niet meer. Niks hand in eigen boezem. Ik denk dat hij hoopt dat deze hooligans aanstaande zaterdag ook even langs Roosendaal gaan. Daar hebben ze net 7 ton van de gemeente gekregen om de winter door te komen, dus daar kan je makkelijk een onvoorziene clubhuisverbouwing van financieren. Dat leidt dan zondag weer lekker af van de prestaties op het veld, waar Huntelaar pas na 8 wedstrijden in Ajax 1 voor het Nederlands Elftal werd geselecteerd en niet al na 2, zoals ik in januari voorspelde. Maar die vriendschappelijke interland is pas op 1 maart, dus het kon gewoon niet eerder. Sarpong gluurde ook al stiekem naar Teletekst vandaag.

Deze week mochten we dan eindelijk de nieuwe shirts van Oranje bewonderen, terwijl de eerste illegale foto’s al maanden over het internet dwarrelden. Toen waren het etalagepoppen die de shirts droegen en dachten wij nog aan een grap. Nu ze dan officieel gepresenteerd zijn, twijfel ik nog wat ik er van vind. Het ziet er eigenlijk wel stoer uit, alhoewel ik de Oranje shirts met kraagje meer bij een hockey-elftal vind passen. De witte uit-shirts vind ik wel oké. Alleen hoop ik voor de spelers niet dat we een erg hete zomer krijgen, want de broeken reiken tot bijna over de knie. Ik begrijp ook niet waarom Wesley Sneijder een tenue mocht showen, want volgens mij worden er helemaal geen Ajacieden voor het WK opgeroepen. Die zijn namelijk al heel vroeg klaar met voetballen, want een zesde plaats garandeert met die play-offs al vakantie vanaf april. Aangezien van Basten alleen spelers wil die regelmatig spelen, kunnen daar dus geen Amsterdammers meer bij zitten, dacht ik zo.

Het verbaasde mij vandaag niet dat je een zogenaamde Valentijn Voicecard vanaf Ajax.nl kunt versturen. Alles bij Ajax is big business en voor een luttele 80 cent per minuut kan je een Ajaxspeler “lieve schat” tegen je geliefde laten fluisteren. Hebben die Ajacieden dan helemaal geen schaamtegevoel meer? Zoiets moet je toch gewoon weigeren? Staat niet in mijn contract, doe het lekker zelf, Fontein! Niet alleen Valentijnswensen, maar ook Kerst-, geboorte- en verjaardagsgroeten kan je ze laten stamelen. Ik kon het niet laten en heb even naar de onweerstaanbare proza van Charisteas, Grygera en Trabelsi geluisterd. Zelden zo gelachen. Zeker Hatem heeft geen flauw idee wat hij in het Nederlands opleest. Die hadden ze ook gewoon een overlijdensadvertentie kunnen geven.

Het minst verbaas ik me nog over de namen van spelers die onze Brabantse technisch directeur Martin van Geel de laatste tijd met Ajax in verband brengt. Ras-voetballer en technicus annex Milanese houthakker Jaap Stam uit Kampen werd inmiddels al vastgelegd. Vandaag werden de namen van keeper Dennis Gentenaar uit Nijmegen en AZ-verdediger Joris Mathijsen uit Goirle genoemd. En als die laatste niet komt overweegt Martin van Geel Helmonder Wilfred Bouma. Brabanders onder mekaar. Ajax wordt een provincieclubje! Wanneer word ik wakker uit deze nachtmerrie?!
Gisteren las ik op de voorpagina van het Brabants Dagblad: “van Geel denkt aan nieuwe kerncentrale”. Het verbaasde me maar heel even.

Ron Schiltmans