Waar Huntelaar gaat


De vraag is inmiddels allang niet meer óf Huntelaar weggaat, maar waarheen. Tenminste als je alle berichten mag geloven. Klaas Jan zelf hebben we natuurlijk nog niet gehoord, maar het lijkt wel alsof we met zijn allen hebben afgesproken dat we aan elkaar doorgeven waar hij zich wanneer ophoudt en met wie. Zondagavond schijnt hij naar Barcelona te zijn gevlogen. Tijd en vluchtnummer stonden zelfs op internet. Van daaruit vertrok hij met de hoge snelheidstrein naar Madrid. Zeggen ze. Vanuit Madrid ging hij vervolgens maandagavond incognito per ezel in galop richting Santander, om nog dezelfde nacht met speedboot via de grootste haven ter wereld Nederland weer aan te doen. Vanwege tijdgebrek mocht hij het laatste stukje naar Amsterdam met de Feyenoordhelikopter. Dat was zelfs voor de handlangers van Johan Derksen niet meer te volgen. Tijdens zijn afwezigheid is zijn woning snel als Big Brotherhuis omgebouwd en weten we inmiddels dat hij alleen op het toilet géén telefoon heeft. Tenzij er stiekem eentje achter de verjaardagskalender hangt. Daar lopen al weddenschappen over.

Er kan dus elk moment een transfer bekendgemaakt worden en dit zijn de momenten in het seizoen waar ik de meeste hekel aan heb. Vanwege de geruchten. Zeker als het over Klaas Jan Huntelaar gaat, één van de laatste redenen bij Ajax om nog naar het stadion te gaan. Iedereen roept wat en citeert vage websites. Wordt het Real Madrid of via Chelsea een jaartje PSV? Ook toneelvereniging AZ kan nog wel een scorende spits gebruiken en Scheringa heeft centen zat. Bovendien is bekend dat Klaas Jan een gevoelige jongen is en weten we sinds de eenakter van afgelopen weekend dat Louis van Gaal kan huilen op commando. Of wordt het tóch Real Madrid, maar wel nog een jaartje op huurbasis bij Ajax? Mij verbaast echt helemaal niets meer. Bij Klaas Jan heb ik hetzelfde gevoel als vorig jaar met Wesley Sneijder. Naar mijn idee is hij nog niet klaar bij Ajax. En zonder zijn dodelijke voetbalschoenen en Ajaxtenue lijkt hij nog zo groen. Ik verdenk hem er van dat hij een afgeschaafde knie nog steeds door zijn moeder thuis in Hummelo laat troosten met een volkoren boterham met pindakaas en een aai over zijn jongensachtige piekhaar. Zelfs zijn gastgezin in Eindhoven bezoekt hij nog regelmatig.

Voorlopig heeft hij maar één doel: 34 uit 34. Daarbij is het natuurlijk bijzonder frustrerend dat je waarschijnlijk de meeste treffers in Europa scoort, maar tóch geen Gouden Schoen ontvangt, omdat de competitie in Nederland slechts 1,5 punt per doelpunt oplevert. Uiteindelijk zal Klaas Jan daarom willen bewijzen dat hij ook “dubbeltellers” kan maken, in Primera Division of Premier League. In het land waar PSV naar het kampioenschap struikelt en de competitie voor hen nét kort genoeg lijkt, waar de langdurig geschorste Vanenburg in de belangstelling staat van het Duitse SV Meppen, daar jongensdroomt Klaas Jan stiekem dat het hem dit seizoen alsnog gaat lukken om die hoogste Europese eer te behalen. Ik had daarom verwacht dat hij die penalty tegen Heerenveen zelf zou nemen. Maar een misser zou zijn flow misschien wel hebben onderbroken en daarmee ook de kansen op zijn honderdste Eredivisietreffer stukken kleiner hebben gemaakt. Nu is de kans groot dat die al aanstaande zondag te bewonderen is.

Tot die tijd surf ik elke dag met angst en beven langs de belangrijkste nieuwsbronnen, om te zien of De Transfer al is beklonken. Of er weer een grote Ajacied wordt weggekaapt uit onze hoofdstad. Zeker, vele gingen hem voor, maar de spoeling wordt nu wel erg dun. Van Geel en Van Basten zullen nog hun stinkende best moeten doen om een aantrekkelijk team samen te stellen, want een Ajax zonder Huntelaar is gelijk een zorgelijk stuk minder. Maar als er iets in de loop der jaren duidelijk is geworden, dan is het dat Huntelaar altijd en overal zijn eigen weg gaat. Zijn zaakwaarnemer is in dienst van hém en niet andersom. Dan mag meneer Oosterveer het misschien al weken eens zijn met een échte Europese topclub, Klaas Jan beslist zelf. Het zou mij daarom niets verbazen als hij de voorbereiding met Oranje afwacht, om te ervaren hoe het is om elke dag met Marco van Basten en zijn staf te werken. Om vervolgens vlak vóór het EK grinnikend bekend te maken dat hij alsnog gewoon een jaar bij Ajax blijft. Puur op gevoel. Want waar Huntelaar gaat, dat bepaalt gelukkig alleen Klaas Jan.

Ron Schiltmans