Ajax is kansloos


Ik zag het na de onverwachte overwinning in Heerenveen al helemaal zitten. Tot aanstaande zondagmiddag heerlijk stuiteren tussen hoop en vrees, vanwege een mogelijk kampioenschap. Onrustig woelende nachten. Overdag regelmatig wegdromen en dan een deinend Museumplein op zondagavond zien. Verjaardagsliedjes uit tienduizenden schorre kelen, voor Frank de Boer. Een plein vol Ajacieden, allemaal dronken van geluk. Eén grote familie. Het leek me geweldig. We staan immers slechts één schamel puntje achter op de mannen van FC Twente en zondag komen die uitgerekend op de allerlaatste speeldag naar Amsterdam. Dus waarom niet? De bal is rond en zo. Toch?

Maar het gaat helaas niet door. Sinds maandagavond weten we dat het allemaal tevergeefs zal zijn. De ontnuchterende mededeling kwam als een koude douche: Ajax is zondag volledig kansloos. En hoe naïef konden we ook zijn, om te denken wel even de verreweg beste club van Nederland te kunnen kloppen? Wat nou derde ster? Wake up man, we spelen tegen FC Twente! De roemruchte landskampioen uit Enschede, die ook dit seizoen triomfen vierde in Nederland en Europa. In Villareal barsten ze nog steeds in huilen uit, als de naam ‘Twente’ valt. De clubpsycholoog is er al weken overspannen. Is Munstermanisch-depressief. Ziek van de praatsessies. FC Twente was en is onklopbaar. Die 5-1 afstraffing in Spanje hebben we allemaal gewoon gedroomd. Dat is niet echt gebeurd.

Het kwam maandagavond vanuit Voetbal International keihard de woonkamers binnen. Zijne Koninklijke Droogheid Johan Derksen sprak vanaf zijn studiotroon tot ons. Ajax kan het schudden. Twente hoeft alleen maar zijn normale niveau te halen en de rest is een formaliteit. Hij werd bijgestaan door René van der Gijp en dan weet je het wel: Ajax kan er he-le-maal niks van. Lange gast-aan-tafel Jan Joost van Gangelen zag de Eredivisie-Live kijkcijfers voor aankomend weekend al als sneeuw voor de zon verdampen. Hij zei daarom aarzelend, dat hij het nog moest zien. ‘Het kon wel eens gaan spoken in de ArenA’, stamelde hij bang. Tegen beter weten in natuurlijk. Vraag maar aan Johan.
Ajax gaat zondag zwaar voor schut en 23 camera’s zullen het meedogenloos vastleggen. Alles wat de VI-hoofdredacteur uit zijn sigaar zuigt wordt klakkeloos voor waarheid aangenomen in voetballand, en terecht. Als Derksen zegt dat een voetbalveld niet groen maar blauw is, dan is dat gewoon zo. Dat ziet toch iedereen? Sinds maandag slaap ik weer rustig. Niks kampioenschap. Eervol derde. Met dank aan Derksen.

Het lijkt me daarom beter om die schaal nu alvast naar Enschede te brengen. Ze zijn daar volgens orakel Johan D. gewoon nu al zeker eerste en het bespaart de KNVB een hoop gedoe, als de ArenA zondag gewoon leeg blijft. Is voor iedereen beter. Bovendien hoorde ik dat de Twente-selectie na de wedstrijd met een helikopter naar huis zou vliegen en dat lijkt me geen goed idee. Die dingen worden tegenwoordig zomaar ergens vergeten, of vliegen tegen schuttingen. Laat ze in vredesnaam lekker thuisblijven. Alles is al beslist. Of toch niet?

Want gelukkig was daar vandaag Twitter. Terwijl ik dat hele kampioenschap al op mijn buik had geschreven, er eigenlijk niet eens meer aan dacht, kreeg ik een reply van Ajaxfan Peter Orsel. Als antwoord op een tweet van bijna een week geleden nota bene. Toeval bestaat niet. Een link naar Youtube. Ajax-NAC voor de beker. Op minuut 6 en seconde 14 lepelt Miralem Sulejmani met achteloos gemak een bal met buitenkantje links in de rechter bovenhoek. Ik was het magistrale doelpunt al vergeten, maar het is de volmaakte belichaming van de ideale Ajacied. Frivool, zelfbewust, technisch uiterst vaardig en avontuurlijk in denken en doen. Iets waar Mickey lang over deed, maar dit seizoen allemaal is geworden.

Met een ruk is het goede gevoel weer terug. Mooi op tijd. Door dat ene fraaie doelpunt wil ik onze nationale betweter Derksen ineens recht in zijn grijze snor keihard uitlachen. Wat nou kansloos?! Wij zijn Ajax. Zeker niet altijd de beste, maar in eigen huis, met de steun van een volle ArenA, tot heel gekke dingen in staat. Geen enkele tegenstander is onder de indruk van een team in flets lichtblauw, maar zondag flitst Ajax weer in het eigen vertrouwde rood-wit en in de eigen ArenA. Tegen een degelijk, maar dan in plaats van fel rood een somber donkerblauw groepje uit Enschede. Dat is echt andere koek. Ach Johan, daartegen zijn we nooit kansloos. Spoken zál het. Ik weet niet wat jij doet, maar ik ga nog een paar nachtjes héél onrustig slapen en fluister in het donker stiekem: Hup Ajax!

Ron Schiltmans