Uitgefloten


Binnenkort verwacht ik Kamervragen. Verhitte discussies in Den Haag. Er gaat structureel iets mis in dit land en we moeten er nú met zijn allen iets aan doen. Te lang hebben we het maar een beetje aangekeken. Het nonchalant op zijn beloop gelaten. We dachten dat het allemaal wel goed zou komen, maar het Haagse clubje excellenties mag wat mij betreft na het herfstreces meteen vol aan de bak. Niks van ‘hoe was jouw vakantie?’, of ‘heb jij nog leuke dingen gedaan?’ Er is een crises gaande ja!

Het is nog niet te laat en we hebben het hier wél over één van ’s lands meest bekende export-producten. Er moet ingegrepen worden. Ik verwacht daarom deze week nog de prangende vraag van bijvoorbeeld Geert W. aan premier Rutte ‘Wat doe jij normaal, als er ’s middags een topprestatie van je wordt verlangd?’

Mark zal de onvermijdelijke wedervraag stellen: ‘Wat doe je zélf normaal?!’ Het moge duidelijk zijn dat we hier met een gecompliceerd vraagstuk zitten. Hoe bereid je je als grootste club van Nederland voor op een zondagmiddag-wedstrijd van half één? Doordat Ajax geheel toevallig tegen bijna alle lastige tegenstanders om half één mag aantreden, moet er snel antwoord komen. Waarom geven de Amsterdammers zelden of nooit thuis, rond dat tijdstip?

Die vraag mag wat mij betreft ook meteen door naar Brussel. Onderzoek in 2010 heeft namelijk uitgewezen dat er wereldwijd zo’n 7,1 miljoen mensen fluitend naar werk en school gaan, na een Amsterdamse overwinning. En daar zullen er na het dertigste kampioenschap nog wel een stuk of wat bijgekomen zijn. Winst van Ajax dient dus ook een economisch belang. Dit kan daarom niet meer wachten. Als er zelfs voor een volle ArenA tegen aartsrivaal Feyenoord oplossingen gezocht worden als een kalmeringstablet in een lauw kopje kamillethee, dan is er duidelijk iets mis met de voorbereiding op zondagochtend. Dit schreeuwt om een diepgaand onderzoek.

Alle betrokkenen moeten daarom gehoord worden. ‘Parlementaire enquête!’, riepen wij zondag thuis al strijdvaardig. De onderste steen moet boven. Ik denk dat de Ajax-kok teruggefloten moet worden. Ik begrijp dat de Ajacieden op zondagochtend om 9 uur al aan de sportmaaltijd moeten. Zitten ze dus binnenkort in de ochtendschemer al pasta te knagen. Zelf denk ik na een bordje macaroni maar één ding: slapen. Dan willen de voetjes omhoog. Volgens mij wil minstens de halve Ajax-selectie dat ook. Zo voetballen ze tenminste wél. Voordat de spijsvertering traag op gang komt, heeft de licht ontbijtende tegenstander er al eentje in liggen. Ga zelf thuis maar eens afjagen of doordekken, met een zware homp volkoren deeg in je maag. Dat wil niet.

En je kunt wel bij andere clubs naar hún sportontbijt gaan vragen, maar dan liggen de antwoorden voor de hand. PSV zal grinnikend laten weten dat het ’s ochtends vette spek met eieren eet, AZ schaterlacht in een mailtje ‘lasagne met uiteraard extra kaas’ en FC Twente zweert op zondagochtend zogenaamd bij een dampend buffet met verse Duitse bratwurst en onbeperkt spareribs. Feyenoord gaat altijd chinees halen, dat is goedkoper. Wat overblijft wordt ingevroren.

Je ziet de nog diepere ellende al weken van tevoren aankomen, want de competitie-planner van de KNVB had afgelopen zomer weer eens last van humor. Zondag 6 november: FC Utrecht – Ajax, om half één. Ajax – ADO half één, Feyenoord – Ajax half één, Ajax- Utrecht half één en ADO – Ajax, u raadt het waarschijnlijk al: aanvang 12:30 uur. De verslagen van de uitwedstrijden kan ik nu al zo uittikken. ‘Na het eerste stormachtige kwartier liep Ajax achter de feiten aan. Er was twee keer geel voor Enoh en de landskampioen vertrok met schaamrood op de kaken en 0 punten terug richting Amsterdam.’

De oplossing, om het seizoen niet als een nachtkaars uit te laten gaan, ligt daarom voor de hand. Natuurlijk, Theo Janssen aanvallend op links en onder luid applaus opstomende backs. Anita als stofzuigende middenvelder, een inschuivende Vertonghen en logische wissels van Frank de Boer. Allemaal mogelijk gemaakt door een licht bordje yoghurt, met muesli en verfrissend fruit, op de vroege zondagochtend. Met daarna een dubbele espresso en een Red Bull. Zodat we om half één dat gras opvreten, in plaats van schaapachtig achter de feiten aan grazen. Noem het een culinaire revolutie, maar het moet nu meteen en zonder tijdrovende onderzoekscommissie. Anders zijn we met ons 7,1 miljoen trotse Ajacieden qua kampioenschap nu alweer voor minimaal anderhalf jaar uitgefloten.

Ron Schiltmans