Ajax zwart maken


Nieuw onheil nadert. Alles duidt er op. Het is er ook de tijd van het jaar voor en die tijd lijkt elk jaar sneller te komen. Er is weer diep nagedacht, vergeleken, getekend, gekrast, weggegooid, opnieuw begonnen, wanhopig gevloekt en uiteindelijk tevreden geglimlacht. Dit gaat hem worden. Misschien lukte het ook wel binnen een kwartiertje in één keer, dat sluit ik niet uit. Het zou mij niet verbazen, als ik de resultaten elk jaar zie. Wat er weer eens níet is gedaan, is nagevraagd, opties getoond en inspraak gegeven.U vraagt zich hoofdschuddend af waar dit in vredesnaam weer over gaat? Het Ajax uit-tenue is 40% in prijs verlaagd, dus dan weet je het wel. Er moet binnenkort weer met veel tromgeroffel afgeteld worden naar de onthulling van een nieuw gedrocht. En als ik de trendjes in Europa een beetje goed volg, dan wordt het nieuwe uit-tenue lelijker dan ooit. Er is namelijk momenteel een vreemde voorkeur voor de kleur zwart, bij de voetbalkleermakers.

En zwart, zo heeft onderzoek uitgewezen, ziet er niet uit en kost punten. René van der Gijp is bij Voetbal International niet alleen lollig. Hij is ook nog eens een kenner van wat voetbalkleding doet met uitstraling naar jezelf en naar je tegenstander. Hoe lichter de kleur, hoe groter je lijkt en hoe meer indruk je dus maakt. Daarom zitten we met het wit-rood-witte thuis-tenue bij Ajax helemaal goed. AC Milan heeft al aangekondigd nooit meer in het volledige zwart aan te zullen treden. Die hebben het eindelijk begrepen.

Ook de kleding van trainersstaf en begeleiding is uiterst belangrijk voor de uitstraling. Het beeld van het blauwe trainingspak van Jol heb ik verdrongen, maar als je in 2007 als Ajax-speler naar de bank keek, verwachtte je elk moment dat er koffie en cake rondgebracht ging worden. Daar zat Uitvaartvereniging Ten Cate. Ook de PSV-staf is dit seizoen volledig in het zwart en iedereen weet inmiddels hoe dát is afgelopen. De enige reden om zo lang te wachten met het ontslag van Rutten, was omdat niemand zin had, op de parkeerplaats een hijgende Joep Schreuder met microfoon achter zich aan te krijgen. Niemand wist tot maandagmiddag ook dat de spelers nog zó hard konden lopen. Daar zie je in de weekends meestal niks van. Je zag de hunkering naar Ajax, op het gezicht van NOS’ opendeurenduwer Schreuder. Cruijff geeft tenminste altijd netjes antwoord.

Zoals gezegd verwacht ik dat Adidas voor volgend seizoen de Ajacieden tijdens uitwedstrijden weer in het zwart zal steken. Ook omdat je ze van veel kunt beschuldigen, maar niet van originaliteit. Heel even had ik nog de hoop dat de bestuursproblemen er voor zouden zorgen, dat onze strepenboer zich beschaamd terug zou trekken in Herzogenaurach. Er zijn zat mooiere merken, met óók heel veel geld. Maar dat was ijdele hoop. Die gaan het contract helemaal uitzitten en op sombere dagen weet ik het zeker: Adidas gaat nooit meer weg. Er komen nog eeuwen van weerzinwekkende uit-tenues en heel veel zwart. Afscheid Nemen Bestaat Niet.

Vanwege die jaarlijks terugkerende tenuetreurnis, heb ik rond deze tijd altijd een enorme hunkering naar mooie Ajax-beelden. Een onweerstaanbare drang om in mijn immense Ajax-archief te duiken. Voor prachtige plaatjes. Alle wedstrijdverslagen vanaf 1900 werden ooit op een DVD via de post bij mij bezorgd, compleet met historische foto’s. De afzender wenste anoniem te blijven en hoopte mij met zijn levenswerk voor deze column regelmatig te inspireren. Mocht ik hier dus weer eens mijmerend wegdromen naar een ver verleden, dan weet u waar dat vandaan komt. Daarvoor maak ik nu alvast oprechte excuses. Uiterlijk begin mei begrijpt u hopelijk weer waarom.

Ron Schiltmans