Black Wednesday


Prachtige paniek afgelopen zaterdag in Rotterdam-Zuid. Supporters die hun helden op het trainingsveld opsloten omdat ze zich zorgen maken over het aankoopbeleid van kale Jorien. Dat had toch wel wat. Het was uiteindelijk Ali Boussaboun die met verdacht gemak het hek openknipte. Het lokale Hoofd van Politie had er nog even wat rapporten van recente inbraken op nagekeken, maar zette dat idee toch maar weer gauw uit zijn hoofd. Met de supporters valt op dit moment niet te spotten en Feyenoord kan nu iedere speler gebruiken die een bal recht vooruit kan trappen. Het is momenteel niet fijn een Koeman te zijn. Niet in Rotterdam en niet in Eindhoven. Het wordt interessant om te zien wie van de twee als eerste de Boeman wordt, waarbij die in Eindhoven een Ajax-verleden heeft en dús minder krediet.

Het moet de laatste tijd wél geweldig zijn Wesley Sneijder te heten. Binnenkort papa en met 4 doelpunten topscorer in de eredivisie. Wesley ontwikkelt zich dit seizoen stormachtig tot de nieuwe leider van Ajax. Een genot om te zien! Hij lijkt groter met rugnummer 10. Ik voorspel dat hij de nieuwe aanvoerder wordt zodra Jaap Stam het voor gezien houdt. Sneijder wordt steeds dominanter en meer volwassen in zijn spel en dat is een bijzonder prettige constatering.

Vorige week had ik na De Uitschakeling tegen Kopenhagen een beetje een balorige bui en dan vind ik het altijd leuk om me te mengen in een forum van een andere club. Deze keer werd het AZ en na wat plaagstootjes te hebben uitgedeeld kon ik zo weer zeker 10 nieuwe scheldwoorden noteren. De 6 Europese bekers van Ajax hebben diepe wonden geslagen in de provincie, zo blijkt maar weer. Wat is dat toch dat die haat zo diep zit, dat je als supporter van Alkmaar Zaanstreek blij bent als Ajax Europees op zijn bek gaat? Omdat je denkt die verloren punten niet nodig te hebben? Is toch óók arrogantie? Van mij mag AZ dit seizoen wél de finale van de Uefacup halen. Om vervolgens weliswaar te verliezen van Ajax, maar ze mógen hem halen.

Maarten Fontein gaat binnenkort eindelijk toegeven waarom die oerlelijke elektronische reclameborden er moesten komen. Als hij met zijn zakenvrinden in de skybox staat, dan vinden ze het toch maar vervelend dat er beneden op het veld zo verdraaid weinig te beleven is. Binnenkort zullen daarom de slotkoersen van de grootste wereldbeurzen langs de zijlijn glijden. Als je met een goed glas in je hand staat te netwerken, dan heb je soms even tijd nodig voor een gevatte opmerking over de handel. Dan is het zo gênant om naar buiten te kijken. Dat niet iemand denkt dat het je überhaupt ene moer interesseert wat zich daarbuiten afspeelt. Wat is er dan mooier om tijdens dat naar buiten staren op de hoogte gehouden te worden over je major investments? Bovendien kan je dan kiezen: voer ik mijn avondje Ajax op als zakendiner of gewoon als ordinaire werktijd? Als we binnenkort dus tijdens een simpele ingooi een oorverdovend gejuich achter het glas horen en de driedelige pakken spontaan de wave inzetten, dan is de Dow Jones waarschijnlijk net met grote winst afgesloten. Mieters!

Onze Maarten had vorige week sowieso prima ideeën. Het aandeel Ajax kelderde na Black Wednesday met 87 Eurocent. Een ideaal moment dus om ze massaal in te kopen. Hij gaat ze nu via De Bank per 500 aanbieden aan beginnende beleggers. Aan jonge avonturiers die nog te naïef zijn om niet te zien dat beleggen gewoon een sjiek pyramidespelletje is. Elke tiende inschrijver krijgt er bovendien een prachtige roodwitte map bij, om alles in te bewaren. Het was voor Maarten nog even zoeken naar een passende slogan voor de presentatie van dit flitsend nieuwe product, maar vrijdag na de loting wist hij het: “IK Start met beleggen. Elk aandeel heb ze voordeel!”

Ron Schiltmans