Bouwfout in de ArenA


Mijn dochtertje stelde mij zondagmiddag voor de bijna onmenselijke keuze: mens-erger-je-nieten of Ajax kijken? Ik moet eerlijk bekennen dat ik lang heb getwijfeld. Met Espanyol nog vers op het netvlies wist ik even niet wat erger zou worden. Mijn dochtertje is namelijk het PSV onder de mens-erger-je-nieters en dus ben ik meestal kansloos, zeker thuís. Daarom werd het toch maar Ajax. Daar heb ik niet echt spijt van gehad. Sinterklaas komt uit België! Zijn naam? Tom de Mul. Voorzetten als Van t Schip in zijn beste dagen en dan ook nog scoren met zijn chocoladebeen! Iets wat ik donderdag graag Huntelaar had willen zien doen, maar helaas was Ajax toen bijna net zo ongevaarlijk als de Eindhovenaren gisteren op het heerlijk avondje van Bordeaux. “Hoor wie klopt daar PSV, kinderen?”, dacht ik nog.

De opluchting was zondag tot in Keulen hoorbaar en dat is best raar. Niet Keulen, want daar ken ik een paar trouwe Duitse Ajaxfans, maar opluchting na een wedstrijd tegen Willem II is toch iets wat we niet gewend zijn. De Tilburgers hebben in de ArenA nou eenmaal niet bepaald een PSV-reputatie, maar de laatste tijd leek alles voor Ajax een maatje te groot. Nu is er tot zondag tenminste weer rust in de tent. Laten we hopen dat die enge coach van AZ zondag om 14:15 uur nog veel meer reden heeft om uitgestoken handen te weigeren. Je zal met zo iemand dagelijks moeten werken.

Het is vandaag overigens precies 25 jaar geleden dat Johan Cruijff tegen Haarlem zijn rentree bij Ajax maakte en het publiek een prachtige surprise gaf, in de vorm van een magistrale lob. Op 6 december 1981 begon Europa’s beste voetballer aller tijden aan zijn tweede voetballeven in De Meer en daarin had hij vaak bijzondere verrassingen in petto. Zoals de penalty die hij samen met Jesper Olsen tegen Helmond Sport nam. De naam Otto Versfeld, de arme Helmondse doelman, blijft voor eeuwig met deze pingel verbonden. De videorecorder had in huize Schiltmans net zijn intrede gedaan en deze wedstrijd en het interview van Hugo Walker na afloop met Cruijff zijn daarna grijs gedraaid.

Hugo wilde graag weten hoe Cruijff er bij was gekomen om de penalty zo te nemen, maar voor de hoofdrolspeler zelf leek het de gewoonste zaak van de wereld: “Het is vlak voor Kerst en er waren toch niet veel mensen, dus je geeft wat extra’s.” Als tegenwoordig het stadion al vol zit om doorsnee voetballers als Grygera, Maduro en Vermaelen te zien, hoe zou het dan zijn als ene Johan Cruijff nog over de velden zou wandelen en versnellen? Wat was er mis met de toeschouwers in de beginjaren ‘80! Of waren ze gewoon kritischer dan tegenwoordig? Bijna alle stadions zitten wekelijks vol, maar zo gigantisch goed wordt er volgens mij vaak niet gevoetbald.

Afgelopen zondag ging het gelukkig wel weer wat beter met Ajax, hoewel het naïeve Willem II ook wel erg meewerkte. Desondanks blijf ik me ergeren aan de ArenA. Ik had verwacht dat men er alles aan zou doen om de sfeer van De Meer te benaderen, maar dat is (nog) niet gelukt. Hoe goed Vak410 ook zijn best doet, het is nog niet wat het was. De vraag is in hoeverre dat kan lukken in een stadion met tankgracht, dat bijna 2 keer groter is dan het knusse onderkomen aan de Middenweg. Ik heb het al vaker aangekaart, maar er zijn enkele, op het oog kleine afwijkingen die ik graag anders zou zien.
Allereerst en nogmaals het ontbreken van de witte Derbystar, waar inmiddels meer dan de halve Eredivisie mee voetbalt en die decennia lang DE wedstrijdbal bij Ajax was. Alle Europacups zijn er mee gewonnen. Het contract met Adidas loopt op 30 juni 2009 eindelijk af en ik hoop dat het dan ook écht afgelopen is. Ook het gestreepte uit- en Europacuptenue is niet des Ajax en dient uiterlijk per 1 juli 2009 weer streeploos te zijn. Bovendien passen die elektronische ADHD-reclameborden niet in een voetbalstadion en had ik gehoopt dat we tenminste bij Ajax verschoond zouden blijven van een irritant muziekje na elk doelpunt. Helaas. Weer een stap verder naar een onnozel feestje wat vroeger voetbalwedstrijd heette: Polonaise!

Maar er is één detail waar ik me nog het meest aan stoor: Ajax speelt in het eigen stadion alleen uitwedstrijden. Dat komt doordat Ajax de wedstrijden in de ArenA vanaf de tv-camera gezien altijd van rechts naar links begint. Dat was in De Meer, na het winnen van de toss ALTIJD andersom. Dan stond de keeper van de tegenstander de eerste helft bibberend onder de luidruchtige F-Side en had Ajax er bij rust vaak al 2 of 3 in liggen. Nu is er sprake van een thuisnadeel. Het lijkt misschien voor menigeen een onbelangrijk detail, maar volgens mij spelen de meeste clubs thuis altijd eerst van links naar rechts. Als op tv de clublogo’s virtueel op het veld verschijnen, dan staat het logo van de thuisclub ook altijd links. Zo zie je nou eenmaal wie er thuis speelt. Nu is het net of je altijd in een “2 onder 1 kap” hebt gewoond en na 50 jaar naar de buren bent verhuisd. Dan zitten het toilet, de badkamer en de keuken ineens aan de andere kant. Dat went nooit.

Nu heb ik niet de illusie dat men in Amsterdam hier serieus wat mee gaat doen, ook al weet ik dat zowel Ajax als de Amsterdam ArenA dit stukje internet wekelijks lezen. Er zijn bijvoorbeeld ook nog steeds hele hordes supporters die het oude logo terugwillen, zoals zondag weer eens bleek, maar Ajax doet alsof zijn neus bloedt. Waarschijnlijk hebben ze geen zin om bergen fanartikelen in de kliko te mikken, terwijl dat volgens mij nou juist collectors items zouden worden.

Het probleem van “de wedstrijd beginnen vanaf links” ligt vrij gecompliceerd. Ajax komt al aan de rechter kant van de trap het veld op, dus het is niet zo dat ze al 10 jaar de toss verliezen. Ik vrees dat er bij de bouw van het stadion nauwelijks rekening is gehouden met hoe het in De Meer was en hebben ze de kleedkamer van Ajax achteloos aan de verkeerde kant ten opzichte van de middenlijn gebouwd. In Engeland, het land van prachtige tradities en vaste gewoontes weten ze precies wat ik bedoel. Daar zou zoiets nooit kunnen gebeuren. Liverpool speelt bijvoorbeeld al ongeveer 518 jaar, 3 maanden en 2 weken de eerste helft richting Spionkop, het fanatiekste gedeelte van Anfield. Dát veranderen zou duizenden Liverpudlians recht in het hart raken en gelijk staan aan hoogverraad.

Nu vrees ik dat de kleedkamer van de bezoekers in de ArenA stukken minder comfortabel is dan die van de thuisclub, dus even verhuizen zal niet gewenst zijn. De oplossing is daarom heel simpel: de Ajacieden steken in de gang van de catacomben even over naar de andere kant en komen vervolgens keurig als een échte thuisclub de linkerhelft van het veld op. Vervolgens moet Japie nog even de toss winnen en dan kan iedereen gewoon blijven staan waar hij staat. Misschien is het veranderen van de speelrichting ook wel de enige manier om die oude ingedutte F-Siders vanaf het begin wakker te houden, want die zijn de tweede helft, net als Ajax, vaak niet meer vooruit te bránden. Zo komen we weer een stapje verder richting de ideale voetbaltempel, waar nieuwe internationale successen uitbundig gevierd zullen worden. Inderdaad: One Step Beyond!

Ron Schiltmans