Leonardo kan niet mislukken


Vandaag had ik een geheimpje willen verklappen: Leonardo komt naar Ajax. Dat zou voor iedereen een verrassing zijn, want zelfs Ajax wist het volgens mij tot gisteren nog niet. Als je namelijk eergisteren op ajax.nl zocht op “Leonardo” leverde dat nul resultaten op. Dat is toch raar? De hele voetbalwereld wist al enige tijd dat de kleine Braziliaanse pingeldoos naar Amsterdam zou komen, voor hoeveel en voor hoelang, alleen Ajax hulde zich in stilzwijgen. Want “wij zijn een beursgenoteerde onderneming”. So what? Ze gaan me toch niet vertellen dat er nog één aandeelhouder níet van op de hoogte was? Alhoewel, je hoeft niet persé om voetbal te geven om Ajax-aandelen te hebben, want geld is geld. Erg rijk zal je er echter niet van worden vrees ik, maar dat terzijde.

Gisteren volgde dan eindelijk de persconferentie om Leonardo officieel voor te stellen, maar wie had er eigenlijk nog écht interesse? Het zou pas nieuws zijn geweest als tijdens die persbijeenkomst zou zijn meegedeeld dat Leo alweer had afgezegd, want met hem weet je het maar nooit. Leek mij wel lachen. De landelijke sportpers verzameld en misschien wel een live-uitzending op tv, want Tien zendt elke voetbalscheet uit. Iedereen hangt in de perszaal een beetje verveeld rond om zo meteen het nieuws wat geen nieuws meer is officieel de wereld in te mogen sturen.

Maar als het Ajaxbestuur binnen komt ziet iedereen meteen dat er iets aan de hand is: Jaakke lacht namelijk niet! Dan moet er iets goed mis zijn. De eeuwige grijns van Jaakke en ook Fontein maakt mij altijd een beetje wantrouwig. Het is hetzelfde lachje als van die handlanger van Dirk Scheringa die je zojuist glunderend een nieuwe lening heeft aangesmeerd. Hij doet voorkomen of je de deal van de eeuw hebt gesloten, maar terugrijdend weet je al dat je er de komende 5 jaar elke dag huilende spijt van zult hebben.

Jaakke gaat zuchtend zitten, wacht een volle minuut om de spanning op te voeren en vertelt het journaille vervolgens geïrriteerd dat Leonardo iedereen in de maling heeft genomen. Ondanks herhaalde waarschuwingen uit Rotterdam en Breda is Ajax er tóch ingestonken. Leo kwam, ondertekende met valse handtekening en pakte het handgeld: Veni, Vidi, Vici. Joeg onderweg naar buiten bij de administratie nog wat vrouwelijk schoon het hoofd op hol en vertrok naar Brazilië. Zogenaamd voor een korte vakantie, maar sindsdien is hij onvindbaar. Leonardno dus. Dát zou pas nieuws zijn wat de wereld over gaat. Maar zulke dingen gebeuren niet in Nederland. Niet met Leonardo en al helemaal niet bij Ajax. Ik was wél reuze benieuwd geweest of en hoe dat nieuws op ajax.nl zou zijn verschenen. Zelden zo’n brave en kritiekloze site gezien. Daar kijk ik pas als ik echt álle andere Ajax-sites heb gehad.

Ik verwacht niet dat Ajax spijt krijgt dat het Leonardo heeft aangetrokken. Toen Jack van Gelder zondag aan Beenhakker vroeg of de kleine Braziliaan het bij Ajax zal gaan maken, werden de diepe groeven in zijn gezicht nog een beetje dieper. Tuurlijk verwacht Don Leo dat niet. Als hij ja had gezegd, zou hij daarmee ook zijn eigen falen bij Feyenoord hebben toegegeven. Maar als ik het zoutloze partijtje van zondag even terughaal, kan het mij niet snel genoeg januari worden.

De adembenemende manier waarop de winst tegen de semi-profs van Zulte Waregem tot stand kwam en de overrompelende overwinning op 9 man van Excelsior doen mij al verlangend uitzien naar de oliebollen. Gelukkig wordt er ondanks alles nog wél gewonnen, want het timmermansoog van Klaas Jan is terug. Ajax probeert de zakelijkheid van PSV af te kijken en dat levert wel punten op, maar weinig positieve emotie. Het is allemaal een beetje Carl Zeiss Jena, een tikkeltje VFL Bochum, oftewel saai en fantasieloos.

Zonder Sneijder en Perez is dit Ajax al moeilijk te pruimen. Je ziet een aanval 10 minuten van tevoren aankomen en dat komt vooral door het steriele middenveld, waar Gabri nog niet vaak kan aantonen een aanwinst te zijn. Van een verdedigende Heitinga mag je ook niet wekelijks Gentse wonderen verwachten en Emanuelson is beter als linksback. Over Maduro heb ik het al vaak genoeg gehad. Ik pleit er daarom voor om Leonardo straks een vrije rol te geven. Laat hem maar pingelen. Een man passeren kunnen er bij Ajax niet zo schokkend veel. Dat mis ik al jaren. Eigenlijk kan Leonardo bij Ajax niet mislukken. Als je bij NAC kunt uitblinken, dan moet dat bij Ajax zeker lukken. Met betere voetballers om je heen, die je nóg nauwkeuriger in stelling kunnen brengen. Dubbele dekking voor Leo zodat Huntelaar weer fluitend topscorer wordt. Bovendien is zijn fabelachtige techniek al een bezienswaardig op zich. Er zullen daarom in de Arena best nog wat halve seizoenkaarten verkocht worden.

Met Ajax’ vorm van de laatste week in mijn achterhoofd voorspel ik nul punten in Arnhem. Want er wordt dan wel gewonnen, maar alleen tegen laagvliegers uit Waregem en Woudestein. Aad de Mos zal bovendien zorgen dat zijn spelers tegen Ajax het gras op zullen vreten. Van tevoren daarom alvast op doping testen die handel, De Mos inclusief. Het tamelijk impotente spel van Ajax schreeuwt om een tropische verrassing. Als dat dan tóch Kanu niet wordt, zal Leonardo Vitor Santiago een welkom alternatief blijken.

Ik verwacht gelijk de eerste wedstrijd tegen Utrecht de mensen op de banken, want geloof maar dat hij iedereen wil overtuigen. Leonardo gaat ons vermaken met bijzondere staaltjes voetbal, zeker weten. Een voorhoede met Babel, Huntelaar en Leonardo gaat nog menig verdediger oorsuizingen en slapeloze nachten bezorgen. Als Leo’s directe tegenstander op apegapen ligt en hij het zelf wel weer mooi geweest vindt, kan De Mul het zaakje af komen maken. Alleen vrees ik dat de kleine virtuoos minimaal 3 wedstrijden te laat komt. Vanaf januari is PSV namelijk écht onbereikbaar.

Onbereikbaar was tot afgelopen weekend trouwens ook bondscoach Marco van Basten. Sinds maandag weten we dat San Marco wel degelijk slechts een sterfelijke mens is, gevoelig voor kritiek.. Iemand die als bondscoach het WK van 2002 heeft gemist, met vrijwel dezelfde groep als die daarvoor en daarna nog de halve finales van het EK haalde, moet zijn haar verven, een snor opplakken en vluchten naar een ver en onbekend land, waar ze nog nooit van voetbal hebben gehoord. Niet schaamteloos bij SBS voor een schoolbord gaan staan om uit te leggen waarom zijn opvolger faalt. Dat doe je niet. “De Derde Helft” kan mij daarom ook altijd gestolen worden. Is mij te gênant. Op de vraag wat Van Basten van de zoveelste kritiek van schoolmeester Louis Van Gaal vond, was daarom maar één antwoord juist geweest: “Lou wie?”

Ron Schiltmans