Foute Kerstgedachte


Dus jij komt hier even kijken en verwacht op 27 december “gewoon” weer een column? Jij hebt 2 dagen op de bank gelegen en bent er alleen af en toe even afgerold om je vol te vreten, om daarna snel weer te gaan liggen. Denk jij dat een columnist geen Kerst viert? Dat ik meteen na Vitesse – Ajax vrouw en kinderen stomverbaasd aan de Kerstmaaltijd heb achtergelaten om een vlammend stukje te componeren? Dat ik zou schrijven de uitermate zwakke tweede helft in Arnhem al van kilometers ver aan te hebben zien komen en de einduitslag al na de 1-2 moeiteloos kon raden, toen ik de koppies al weer zag hangen?

Dacht je dat ik vandaag zou zeggen het totaal niet te begrijpen dat Ten Cate in de tweede helft zijn snelle vleugelspelers wisselde en het niet meer dan logisch te vinden dat Ajax daarna nog precies nul kansen creëerde? Dat Ten Cate zo langzamerhand zich moet gaan afvragen of hij de Nederlandse mentaliteit nog wel begrijpt? Dat we met een generatie voetballers zitten, die nog nooit van tegenslag heeft gehoord? Die in de jeugd keurig door hun ouders naar de training werd gebracht, die zelfs de ouders hun voetbaltas liet dragen? Dat ze in hun leven zo vaak hebben gehoord hoe goed ze zijn, dat ze bijna huilend de pers te woord staan na een zoveelste wanvertoning?

Dacht je nou werkelijk dat ik terug zou komen op de woorden die ik vorige week opschreef over het feit dat PSV vanaf januari écht onbereikbaar zou zijn? Dat ik had verwacht dat PSV met dat ene punt tegen Feyenoord deze speelronde zelfs een punt uit zou lopen op Ajax? Dat ik hier zou zeggen dat onze spelersgroep doodziek is en dat ik had gevreesd voor nieuwe decepties tegen Roda én NEC? Dat er hier hele andere teksten hadden gestaan als Ajax níet van PSV had verloren? Dat ik het niet meer dan terecht vind dat Ajax op eerste Kerstdag een straftraining moest ondergaan en dat ik verwacht dat er nog wel een paar zullen volgen?

Dacht je dat ik zou schrijven het met dit Ajax (sorry Esther) even helemaal gehad te hebben? Dat ik verwacht dat zelfs Leonardo straks niet aan spelen toekomt omdat ik vrees dat Ten Cate het weer met Rosales gaat proberen? Dat ik langzaam hoop dat er minimaal 5 spelers in de winterstop weg zullen gaan, ware het niet dat geen enkele club wanhopig genoeg is om Maduro, Gabri, Roger, Vermaelen of Stekelenburg een contract aan te bieden?

Dacht je nou echt dat ik tijd en zin had gehad om te zeggen dat ik vandaag met ingehouden adem heb gewacht op de Grote Tegenaanval van Louis van Gaal, die uit fatsoen de Kerstdagen van de familie Van Basten niet wilde verpesten door keihard terug te slaan? Dat ik, na de hele toestand bij Ajax rond Perez, Sneijder en Ten Cate het wel heel toevallig vind dat Van Gaal enerzijds en Van Basten, Koeman, Kieft en Rijkaard anderzijds allemaal ex-Ajacieden zijn die nu elkaar het leven zuur maken?

Dacht je nou echt dat ik hier vandaag zou gaan zeggen “De Wedstrijden” helemaal zat te zijn, omdat ik nooit weet wanneer de samenvatting van Ajax begint? Dat ik van de “bord-op-schoot” generatie ben en daarom dus 5 kilo ben aangekomen omdat Ajax bijna altijd te laat wordt uitgezonden? Dat ik zou schrijven te overwegen mijn nieuwe magnetron bij Talpa te declareren omdat ik Tien keer per uitzending dat bord op schoot opnieuw moet opwarmen? Dat ik tijdens de lange reclames al niet meer weet naar welk programma ik aan het kijken ben en dat ik die chagrijnige kop van Jan Mulder echt helemaal spuugzat ben? Dat ik goeie hoop heb dat binnen een jaar het voetbal weer bij de NOS terug is, omdat John de ParacetaMol gelukkig al weer van zijn koppijnzender af wil?

Dacht je echt dat ik zou schrijven dat ik me goed kan voorstellen dat ze zich in Eindhoven al weken helemaal kapot lachen om alles wat met Ajax te maken heeft? Dat ik denk dat het na elk Amsterdams puntverlies erg laat wordt aan het Stratums Eind? Dat ik er genoeg van heb dat PSV in een thuiswedstrijd maar 4 keer scoort als ik er 5 voorspel en andersom?

Dus jij dacht dat ik zou schrijven dat ik er wel eens over nadenk hoe het verder moet met Ajax? En 10 jaar niveauloos voetbal, met af en toe een minimale opleving wel erg lang te vinden? Of het mogelijk is een voetbalclub tijdens het seizoen op te heffen omdat het toch nooit meer wat wordt? Dat ik die gedachte inmiddels al weer kwijt ben en me zelfs bijzonder had verheugd op Ajax-Roda? Dacht je dat nou écht? Dan heb je er werkelijk niks van begrepen. Dan zit je echt helemaal fout. Je kunt die column vandaag gewoon vergeten.

Ron Schiltmans