Met alle respect


Danny Blind mocht in één week twee keer bij de NOS opdraven, om zich weer eens met Ajax te bemoeien en de Amsterdammers speelden meteen twee van hun slechtste wedstrijden van het seizoen. Dat moet toeval zijn geweest. Je kunt van de voormalige Ajaxcoach vinden wat je wilt, maar Danny is in ieder geval een échte gentleman. Vooral tijdens Studio Voetbal is Blind fors in aanzien gestegen. Bij mij tenminste. Hugo Borst vroeg brutaal of iemand, die met een slok op een zwaar ongeval heeft veroorzaakt, als Technisch Directeur van Sparta nog wel spelers tot de orde kan roepen. Als Blind was opgestaan en weggelopen had ik dat niet gek gevonden. Maar Danny vertrok geen spier en gaf zelfs keurig antwoord. Ook lastige vragen over het functioneren van Henk ten Cate werden netjes beantwoord. Respect! Als daar Louis van Gaal had gezeten…

Dat wandelende kruitvat zie ik nog wel een keer exploderen. Groningen coach Ron Jans stookte het vuurtje zondag nog eens lekker op. Een thuisnederlaag tegen Ajax en een vurige Ten Cate tijdens de persconferentie zouden zondag de rest kunnen doen. Johan Derksen noemt het prachtige tv, maar ik kan me niet voorstellen dat mevrouw van Gaal op voetbaldagen de tv nog aan durft te zetten. Míjn vrouw zou zich kapot schamen. Het wordt elke keer weer gênanter. En ik snap het ook niet. Hoe kan een groot trainer als Van Gaal zich zó laten kennen? Je kunt jezelf ook te serieus nemen. Ron Jans riep dan wel dapper dat hij hier boven wilde staan, maar deed het ondertussen volgens mij gewoon in zijn broek. En terecht. Met alle respect, maar als ik Van Gaal zie en hoor, moet ik tegenwoordig telkens aan dat ene zinnetje van die radioreclame denken: “Wanneer ben jíj gestopt naar jezelf te luisteren?”

Iemand die wél naar hem luistert is de man die van half Nederland nog geld krijgt: Dirk Scheringa. Zo vlak vóór AZ – Ajax naar buiten brengen dat je Huntelaar wilt kopen is gewoon schofterig, als het waar is. Dat noemen ze koude oorlog en dat zal zijn sporen in het veld zondag zeker nalaten. Toch vrees ik dat hij het meent én dat Huntelaar bij AZ beter tot zijn recht zou komen. Ik kan Henk ten Cate namelijk elke week en beetje minder volgen. Bij het horen van de opstelling in en tegen Bremen sloeg mijn biertje hartstikke dood. Met alle respect, maar 3-5-2 zagen we zelfs niet in het Blinde Tijdperk. Rosales op links ja, maar 3-5-2? Als je dan al zoveel spelers mist, zorg dan in ieder geval dat de spelers die je wél hebt op hun vaste plek blijven staan. Zo kon Frank Verlaat in 1987 nota bene in de Europacup II finale debuteren bij Ajax, omdat de rest bleef staan en gewoon zijn vertrouwde taken uit bleef voeren.

Toch is Henk op dit moment niet te benijden en kan ik zijn soms rare opstellingen wel een beetje begrijpen. Er zijn momenteel namelijk wel érg veel afwezigen. Ietwat afwezig was tegen Excelsior bijvoorbeeld John Heitinga. Nog zo iemand die weer eens op een andere plek stond dan de laatste weken. Toch ben ik dat gezeik over hem en Stekelenburg meer dan zat. Heitinga wordt zeker zo goed als Frank de Boer. Als je na zo’n blunder als afgelopen zondag een paar minuten later een fantastische strakke pass over 40 meter op de stropdas van De Mul kunt leggen, dan moet je daar respect voor hebben. Dan zit het mentaal met Johnny wel goed. En ik kan de gifjes van de tegendoelpunten van zondag duizend keer bekijken, maar Stekelenburg gaat bij beide goals gewoon vrijuit. Ja, Van der Sar was op die leeftijd verder dan Maarten nu, maar legio keepers zijn pas na hun dertigste écht een rustpunt. Maarten heeft dit seizoen behoorlijk wat progressie geboekt en ook punten voor Ajax gepakt. Hij gaat het echt wel redden. In ieder geval ver vóór zijn dertigste.

Dat het tegen Bremen niet meer gaat lukken ligt na de 3-0 voor de hand. Een kleine overwinning zou ik al fantastisch vinden. Ondanks de vele mutaties was ik vorige week bijzonder optimistisch over de eerste ontmoeting. Maar dat optimisme was nou eenmaal niet op die vreemde 3-5-2 opstelling gestoeld. Gelukkig was er toch nog een Ajacied die in Bremen 2 keer scoorde, maar helaas was het 3 dagen te laat en droeg hij een HSV-shirt. Het kan dus wél, winnen van Bremen, maar met alle respect, ook de speelwijze van Hamburg zouden we bij Ajax niet pikken. Resultaat is namelijk niet zaligmakend. Maar HSV moet nu overleven en dat gaat met deze grootse Van der Vaart ook zeker lukken. Dan moet hij natuurlijk wel fit blijven.

Laten we de wedstrijd van donderdag dan maar benaderen als oefenpotje voor de titanenstrijd van zondag in Alkmaar. In alle opzichten wordt dát in ieder geval een boeiende wedstrijd. Al was het alleen al vanwege de bezetting aan beide kanten. De ex-Ajacied Nourdin Boukhari bij AZ en Kenneth Perez bij Ajax, ex-AZ. Tenminste, ook Henk ten Cate moet toch zo langzamerhand inzien dat Perez in de basis hoort en al helemaal tegen zijn oude club! Die Van Gaal mag dan af en toe een beetje vreemd doen, ik sta volledig achter zijn theorie dat spelers tegen hun oude club altijd wat extra’s brengen. Kom op Henk, bluf Linke Louitje zondag af door met Huntelaar te starten, met flitsende vleugelspelers naast hem, maar vooral voor deze speciale gelegenheid door te starten met Nummer 10 Kenneth Perez. Want met alle respect Henk, jij vindt toch ook dat we van AZ moeten kunnen winnen? En ongeacht het resultaat zondag, blijf jij toch zeker gewoon wél sportief na de wedstrijd? JIJ bent toch niet gek!

Ron Schiltmans