Schijtslechter


Hij heeft wekenlang alle one-man-shows van Louis van Gaal bibberend op tv gezien en daarna even zo vaak angstvallig op de kalender gekeken. De 25ste februari komt steeds dichterbij. “Mij zal het niet gebeuren!” roept Jan op zaterdagochtend strijdvaardig voor de spiegel. Hij oefent nog eens zijn vastberaden houding. “Je laat je toch niet door zo’n arrogante flapdrol de les lezen? Je bent internationaal scheidsrechter, of je bent het niet!” Heel even overweegt hij om de volgende ochtend stoer ongeschoren in Alkmaar te verschijnen. Van zijn lengte moet hij het nou eenmaal niet hebben in die meedogenloze voetbalwereld.

Zijn vrouw krijgt de hele week de chocola niet aangesleept. Liever keiharde verstopping dan dun door de broek zoals bij Ron Jans, is haar man’s motto. Dat hij daardoor de hele week chagrijnig is geweest heeft ze liefdevol geaccepteerd. Dat betekent meestal dat hij een topprestatie gaat leveren. Een hardnekkige verkoudheid is succesvol met geoorloofde middelen bestreden. De KNVB-arts noemde het een typisch Rosalesje: als je denkt dat je hem eindelijk kwijt bent, komt hij weer terug. Hij voelt zich nu topfit en scherp als een mes.

Gelukkig wordt het eindelijk zondag. Het strijdplan is tot in den treure de hele week geoefend: In het begin wat onbelangrijke beslissingen in het voordeel van Ajax fluiten, om niet de schijn te wekken voor een gratis lening naar Alkmaar te zijn gekomen. Na rust, als de beslissingen vallen, zoveel mogelijk andersom. Eigenlijk niet anders dan er het hele seizoen tegen Ajax gefloten wordt. Dat er vóór de wedstrijd al een gele kaart voor Edgar Davids in zijn boekje staat heeft niemand gezien. Je hebt het in zo’n topwedstrijd gewoon te druk, daarom kan je maar beter alvast een beetje vooruit werken. En die kaart komt er tóch wel. Op zo’n moment kan je vertrouwen op je jarenlange ervaring als toparbiter.

De wedstrijd beleeft hij in een roes. Wat heeft hij alles goed onder controle! Deze wereldprestatie zal ongetwijfeld ook bij de Fifa niet onopgemerkt blijven. De wereld lonkt. Op een overmoedig moment overweegt hij Heitinga een gele kaart voor slechte adem te geven, maar dat zou wat al te opvallend zijn.
Als elf minuten voor tijd de bal richting Stekelenburg wordt doorgekopt, neem hij in een fractie van een seconde een resolute beslissing. De keeper van Ajax staat sowieso al een tijdje ter discussie dus: doorgaan, ook al wordt de arme Maarten bijna doormidden geschopt! De onterechte gelijkmaker valt en Jan kijkt tijdens het teruglopen tevreden naar zijn grensrechter. Goed gedaan! De protesten van de woedende Ajacieden wuift hij pedant en vastberaden weg. Hij verheugt zich nú al op de hand van Louis van Gaal, die ongetwijfeld warmer zal zijn dan vóór de wedstrijd.

Tientallen kilometers zuidelijker toont de nieuwe PSV-aanwinst Xiang Sun zich op maandagochtend een snelle leerling. In het talenklooster in Vught wil het Nederlands van de sympathieke Chinees al heel aardig lukken. Een klein inburgeringstestje met Nederlandse begrippen vult hij gretig in:

Beatrix?…….Koningin
Wortelstamp?…….Hutspot
Derde dinsdag in september?……Prinsjesdag
Balkenende?……Minister Plesident
Kinderdijk?……..Molens
Nederland in het klein?….Madurodam
Wegereef?……Schijtslechter

Zuster Annette Heere kijkt het werk tevreden na. Bijna alle letters R goed! Ze kan niet weten hoe treffend Xiang de kleine hardlijvige arbiter zojuist heeft beschreven. Nieuwsgierig Googelt ze nog even naar het woord schijtslechter. “Bedoelde u: Scheidsrechter”. Glimlachend zet ze het cijfer 10 op het blad. Ze is al jaren Ajacied.

De familie Wegereef heeft zich diezelfde maandag voor alle zekerheid van de buitenwereld afgesloten. De kinderen op school ziek gemeld, de bel af, gordijnen dicht en de hoorn van de haak. Even geen tv of krant. Vader Jan vertelt de kinderen voor het slapengaan dat er dan misschien wel een heleboel Nederlanders boos op papa zijn, maar dat de baas van papa juist heel trots op papa is, omdat papa zondag zo goed zijn best heeft gedaan. Morgen zal er zeker een bedankbrief in de bus vallen. Dat hij vanmorgen al als verdoofd zijn baas heeft opgebeld, is volledig uit zijn geheugen gewist.

Zijn slaap is die nacht licht en een vreemde nachtmerrie doet hem zwetend woelen. Hij ziet zichzelf, met handen en voeten gebonden, schuifelend op een loopplank boven een woeste zee. Achter hem staan tientallen schreeuwende piraten, met drie kruizen verticaal op hun bovenarm getattoeerd, die hun kapitein met ooglap, achterhoeks accent en spuuglok krijsend ophitsen. Diens vlijmscherpe mes dwingt hem onverbiddelijk naar het uiteinde van de plank. De arm daarbij niet gestrekt, want nét geen 180 graden, ziet Jan achterom kijkend in één oogopslag. Diep onder hem zwemmen haaien die vreemd genoeg roepen in een merkwaardig zuidelijk accent. Voordat hij het kolkende water raakt wordt hij gillend en drijfnat wakker.

Als het buiten eindelijk licht is, lijkt het eeuwen te duren voordat de post gebracht wordt. Er zal een maandelijkse brief van de KNVB bij zitten met het programma van de komende weken. Jan hoopt en verwacht dat er geen wedstrijden van Ajax bij zullen zitten, maar rekent wel helemaal op de topper PSV – FC Twente van 14 april. Als beloning voor puike prestaties. De KNVB-envelop voelt zachter dan anders. Even streelt hij het mooie bondslogo en mijmert zelf ooit zulke brieven te mogen versturen. Kwijlend scheurt hij hem open. Zijn ogen vliegen over de woorden van zijn baas.

“Beste Jan,

Hier volgt je (voorlopige) wedstrijdschema voor de komende periode:
Vrijdag 3 maart: MVV – RBC Roosendaal
Zaterdag 14 april: Lierse SK – Sint-Truiden

Rust daarna maar eens goed uit.
Tip: Een bril mag niet van de Fifa, maar ook contactlenzen
zijn voor ons refs bij Specsavers onbeperkt gratis.
We zien je begin juli weer in Zeist. Hopelijk jij ons ook.

met vriendelijke groet,
Jaap Uilenberg”

Ron Schiltmans