Ajax pakt PSV


Iedereen had of heeft er wel eentje in zijn klas. Zo’n eng mannetje dat de kantjes eraf loopt. Dat zich nauwelijks inspant maar toch gewoon voldoendes haalt. Zo’n type dat bij de leraar een streepje vóór lijkt te hebben, terwijl niemand weet waarom. Zo eentje die vlak vóór de zoemer nog net een makkelijk antwoord mag roepen, om zo, zonder veel moeite te moeten doen, zijn eindcijfer op te krikken. Niemand mag hem, hij heeft nauwelijks vrienden. Hij haalt regelmatig het bloed onder je nagels vandaan, maar lijkt dat zelf niet eens in de gaten te hebben. PSV is dat engste mannetje van de klas. Haalt tegen Excelsior in blessuretijd nog even volledig onverdiend de overwinning binnen en is alweer uitgerust voordat het onder de douche staat.

Waarom krijgen die Eindhovenaren zo vaak de drie punten kado, terwijl Ajax niks gegund lijkt? Je wordt er toch niet goed van? Geluk dwing je af, maar PSV dwong tegen Excelsior helemaal niks af. Ze leken twee punten en een nieuwe berg goodwill te verspelen. Maar altijd als ik in gedachten het plaatje al helemaal heb uitgetekend, namelijk “we lopen 2 punten in!”, gebeurt het precies andersom. En niet één keer, maar heel erg vaak, de laatste tien jaar. En ik ben het meer dan spuugzat. PSV verdiende zaterdag hooguit de Loden Loeki. Voor opnieuw de slechtste reclame voor het voetbal dit seizoen. En als dat een wisseltrofee zou zijn, mochten ze hem allang houden. Dat dáár nog volk op afkomt én voor betaalt! Zo, dat lucht op.

Maar waarom komt er een tweedehands Ghanees afdankertje naar Amsterdam? Iemand die we een kleine dertien jaar geleden nog alle hoeken van het Champions League veld lieten zien, komt nu naar Ajax! Hebben we Martin van Geel dan tóch te zwaar onder druk gezet? Er moest en zou een verdediger bijkomen. Maar Kuffour liep volgens mij alweer minstens vijf jaar in de droge Ghanese grond aardappels te rooien, of deed dat misschien al wel direct na de afstraffing in ’95 in Amsterdam. Hij bleek sinds 2005 bij AS Roma onder contract te staan en ergens uitgeleend op de bank te zitten. Het zal best een aardige kerel zijn, maar wie heeft hem in vredesnaam bij Van Geel aanbevolen? Of komt deze ook weer uit zijn fruitautomaat, beter bekend als het Scoutingsapparaat? Wat niet goed genoeg is voor AS Roma is dat toch zéker niet voor Ajax? Gregory van der Wiel gaat hem nog met links uit de basis houden, zodra hij weer fit is. Geen probleem.

En is Rasmus Lindgren nu plotseling de missing link op het middenveld? Hij is zichtbaar beter geworden in Groningen, maar toch nog steeds niet van het niveau wat ons weer Europees naam laat maken? En waarom zien we Zuid-Amerikanen als Suárez en Silva pas als ze al in Nederland spelen? Is het altijd eb bij Hans van der Zee? Werkt hij überhaupt nog wel voor Ajax, of is hij ergens in Argentinië, zogenaamd op zoek naar talent, overvallen door of gevallen voor een Dwaze Moeder? Waarom loopt er in Amsterdam nou nooit “ineens” een Romario of Ronaldo?

Tot hier en niet verder. Vanaf vandaag wordt alles anders. Vanaf vandaag “stelen” wíj overwinningen in blessuretijd. Pakken wíj de winst, soms zelfs zonder bovenmatige inspanning. Krijgen wij wél die twijfelachtige strafschop, ja zelfs Luis Suárez! Die Wegereef heeft sowieso nog wat goed te maken. We zijn met het fantasieloze spelletje van PSV internationaal helemaal niks opgeschoten en er helemaal klaar mee. We zijn zo goed als van de kaart geveegd. Europa vraagt zich af waar dat swingende, avontuurlijk Nederlandse voetbal gebleven is. Nu is het weer onze beurt.

Kortom: Ajax móet kampioen worden. Fiscaal tellen we in ieder geval nog steeds mee, aangezien Ajax waarschijnlijk nog even zo’n slordige 6 miljoen mag dokken voor transfers van Arveladze en Laudrup in 1997(!). Ik denk dat de FIOD inmiddels ook de transfer van Johan Cruijff naar Barcelona nog eens nader aan het bestuderen is. Je weet maar nooit of Jopie na de onderhandelingen niet teveel consumptiebonnen heeft gedeclareerd. En hij zal toen natuurlijk ook wel weer een paar sigaretten hebben gebietst. Dat moet allemaal nog eens nagerekend worden.

Nee, we zetten vanavond een dikke streep onder het recente, armoedige verleden. De kansen van die enge, irritante klasgenoot zijn gekeerd. Niks kantjes eraf lopen. Niks punten kado. Vol aan de bak of anders strafwerk. Vanaf nu alleen maar lastige vragen waarop hij geen antwoord weet. Vanavond wachten we hem op in het fietsenhok. Het wordt dit jaar een bijzonder sneue carnaval in Eindhoven en wijde omgeving. Hup Ajax!

Ron Schiltmans