Stilte voor de storm


Sinds Wesley Sneijder vorig jaar bij Ajax vertrok, heb ik een abonnementje op Sport1. Ik wilde met eigen ogen zien hoe de kleine grote man Madrid aan zijn voeten zou krijgen. Maar helaas begonnen toen net de problemen met de uitzendrechten van de Spaanse Primera Division en heb ik van zijn vliegende start nooit live getuige kunnen zijn. Ik overwoog heel even om Sport1 alsnog voor de rechter te dagen, want de Duitse Bundesliga is vaak nog erger dan het tweede van Ajax op het Amsterdam Tournament. Maar hopelijk doet Sport1 gewoon nog een beetje zijn best deze week. Want nu ook Rafael van der Vaart in het smetteloze wit acteert, wil ik er elke minuut live bij zijn.

Maandagavond mocht ik me op dezelfde sportzender verbazen over de adembenemende balsnelheid van Manchester United. En het was nog niet eens in goede doen! Er wordt daar zo hard ingepasst, dat bij een gemiddelde voetballer uit de Eredivisie bij zijn eerste balaanname zijn been vlak onder de knie zou afbreken. Als je daar het softe niveau van de wedstrijd om de Johan Cruijffschaal tegenover zet, springen de tranen in je ogen. Het zal voor de gemiddelde Brabander best een aantrekkelijk duel zijn geweest, maar voor de neutrale kijker was het een lange zit. Beide teams hebben de creativiteit van een depressieve hoekvlag en beide gaan dikke problemen krijgen met het maken van doelpunten.

Dat je met zulke droefenis al jaren achter elkaar “gewoon” kampioen kunt worden, mogen wij ons in Amsterdam persoonlijk aanrekenen. Zo’n slap potje verdiende ook niet beter dan de blije Hans van Breukelen als prijsuitreiker. Wél geinig dat Amrabat nog even subtiel vroeg waar Johan Cruijff was, maar Hans bleef lachen, want hij was natuurlijk wél live op SBS6. Over de zwakke Rotterdammers hoeven we ons opnieuw geen zorgen te maken dit seizoen. Maar alleen al vanwege het feit dat ze onze kostbare ArenA heel hebben gelaten, zullen we mild zijn in ons oordeel, als we De Kuip op 21 september weer eens aan flarden komen schieten. Ik voorspel dat Feyenoord en Heerenveen vóór de Kerst de trainers willen ruilen.

Ik kan en wil niet geloven dat die wanhopige poging tot voetbal van zaterdag ook het niveau van Ajax wordt dit seizoen. Ook de Amsterdammers waren allerminst overtuigend in de voorbereiding, maar ze oefenden dan ook wel tegen échte tegenstanders. Als je er vervolgens voor kiest om de laatste twee weken niet meer te spelen, dan hou je in ieder geval rust in de tent. Geen misplaatste euforie na een onbeduidende overwinning tegen een tegenstander van het niveau Barendrecht of onnodige zorgen om een nederlaag tegen een Europese topper. Een lange stilte voor de storm derhalve. Tuurlijk, er gebeurt wel wat, maar niets waar we het nog lang over zullen hebben. We weten inmiddels dat je tegen Manucharyan niet moet kaarten en dat Kenneth Perez meer van Ajax houdt dan Ajax nu zou willen, maar dat was het dan ook wel. Gun Perez daarom een transfervrij afscheid, dat heeft hij minimaal wel verdiend, is mijn mening.

Verder kan en wil ik ook niet geloven dat we Klaas Jan Handelwaar alsnog kwijtraken deze week. Hoewel het natuurlijk ooit onmogelijk wordt om tegen de brandspuit in te lopen, als Real Madrid écht de geldkraan opendraait. Maar Marco van Basten is geen mietje dat snel op zijn woorden terugkomt. Als hij zegt dat Klaas blijft, dan blijft Klaas. Klaar. Hij zal hierover best diepgaande gesprekken voeren met zijn goudhaantje. Dat zijn tijd nog wel komt en dat het iets fijner emigreert met een landstitel op zak. Dan kom je toch net iets anders binnen bij je nieuwe buitenlandse baas. Volgens mij lacht onze spits zich al wekenlang kapot om al die drukte. Surft hij schaterend langs de elkaar napratende fansites en gaat hij vanaf aanstaand weekend gewoon daar door, waar hij op de laatste speeldag was gebleven: de bal voor Ajax zeer regelmatig in het netje leggen.

Tot zaterdag is het nog even windstil, maar dan steekt rond kwart voor zeven ’s avonds ergens in Tilburg een wervelende storm de kop op, die pas op 10 mei in Amsterdam Zuidoost gaat liggen. Wishful thinking? Absoluut, maar ook gewoon een nuchtere uitslag van vergelijkend warenonderzoek in de afgelopen weken. PSV is zonder de breekbare, maar uiterst effectieve Afellay niet beter dan Roda. Feyenoord gaat zoals elk jaar weer fanatiek van start om uiteindelijk toch weer gewoon 12 punten tekort te komen en als Van Basten Ajax aan het draaien krijgt, dan wil ik geen seconde missen. Dan wordt het komende seizoen een glorieus afscheidstournee langs de Nederlandse velden voor onze nummer 9. En dat er voor hem maar één passend afscheidscadeau bestaat, zal bij zijn ploegmaten inmiddels toch wel bekend zijn, mag je aannemen.

Ron Schiltmans