Berg geruchten


Wat heb ik allang weer genoeg van die voetballoze zomerpauze, echt niet te geloven. Als je in mei je gezin op je knieën hebt beloofd dat er geen live voetbal op tv zal zijn tot eind juli, dan moet je na een maand niet alweer met een lullige Confederations Cup aankomen, vind ik. Dan geloven ze je nooit meer. Bij dat toernooi werden speciaal wat Afrikaantjes ingehuurd om per wedstrijd ongeveer 90 minuten keihard op een toeter te blazen. Zodat je de voetballers op het veld niet hoorde kreunen van vermoeidheid waarschijnlijk. De herrie zal wonderen voor de omzet van de plaatselijke oorarts in Johannesburg hebben gedaan en het vertoonde spel heeft het verlangen naar het WK er gelukkig alleen maar groter op gemaakt.

Wel zal het wennen zijn om volgend jaar juni, als we in Nederland bruin gebrand, met de hele buurt in de grootste tuin uit de straat het voetbal op grote schermen zullen volgen, terwijl ergens in Zuid-Afrika dapp’re Sneijder met handschoenen aan achter een bal aan rent. Oranje supporters in Kaapstad in hun dikke winterjas, terwijl een angstaanjagend zwetende Piet Paulusma op een uitgedroogde camping in Harderwijk tussen de blonde negertjes alweer de derde hittegolf van die maand aankondigt. Het valt niet uit te leggen. Maar zover is het gelukkig nog lang niet. Eerst gaan we weer van Ajax genieten.

We gaan kijken of de heerlijk relaxed lachende Martin Jol er in slaagt om onze club weer een échte Ajax-uitstraling te geven, ondanks het verminkte thuisshirt. Dat gaat nog een hele klus worden. Op Eredivisie Live zag ik vorige week een zogenaamde ‘Classic Match’. Ajax-Willem II uit 1998. Er was in die tijd niks classics aan een 6-1 overwinning, maar het was wel even interessant om de beelden te vergelijken met nu. Ik zag 10 adembenemend combinerende Ajacieden met een onoverwinnelijke uitstraling. Mede door het shirt in de broek te dragen. Dat klinkt als een onnozele bijzaak, maar sport is voor een niet gering gedeelte psychologie. Ronald de Boer met de borst vooruit. Eén van mijn favoriete Ajacieden aller tijden. Niet van de bal te krijgen. Kom maar op als je durft.

Er liep er inderdaad eentje tussen met het shirt óver de broek. Maar dat was de uitzondering die de regel bevestigt: Richard Witschge. Die mocht dat. Net als Ruud Krol en Jesper Olsen. Dat was hun image. Amsterdamser dan kleine Witschge krijgen we ze niet meer. Tegen Feyenoord losjes in de volle ren de bal negen keer hooghouden en onderweg twijfelen of je straks een balletje mét bij je patatje oorlog neemt. Lak aan de wereld. Zeker, het is tegenwoordig mode om met het shirt over de broek te lopen, maar ik kan en wil er niet aan wennen. Het maakt een uitgebluste, ongeïnteresseerde, lamlendige indruk. Richting je tegenstander én richting je medespelers. De gestroomlijnde Jari Litmanen, Frank de Boer, Peter Hoekstra en Arveladze of de sjokkende rastaman Evander Sno met een shirt waar geen eind aan komt. Alleen de gebreide pet en dikke joint ontbreken nog. Om te janken.

Terwijl Ajax met en tegen amateurs speelt, verheugen wij ons op nieuwe geruchten. Het liefst zoveel mogelijk. Een berg geruchten over spelers die gesignaleerd zijn in de buurt van Amsterdam. Spelers die op het punt staan om een contract te tekenen in de Arena, of op het punt stonden. We krijgen er geen genoeg van. Ik wil lezen dat Ronaldo 2 weken hardop over Real Madrid getwijfeld heeft, omdat Danny Blind 4 keer op zijn voicemail stond. En ik wil weten of Danny zijn achternaam in het Engels insprak. ‘This is Denny Blaaint, can you please call me back urgently?’ Onyewu komt niet, Atouba weer wél. Ik had van beide spelers nog nooit gehoord, maar dat ligt aan mij. Volgens vi.nl stak Atouba zijn middelvinger op naar het HSV-publiek, kwam hij te laat terug van de Afrika Cup, lag overhoop met het bestuur van de club en geeft hij graag hakjes in de eigen zestien. Klinkt als een échte Ajacied. Welkom!

Ajax en aankopen. Het is vaak geen logische combinatie. Maar de fansites moeten extra servers bijplaatsen om alle bezoekers een plekje te kunnen geven. Records worden dagelijks gebroken. Een gemiddeld Ajaxforum heeft per seconde meer hits dan Ben Cramer in zijn hele carrière. Internettend Ajax is massaal online en wil geen gerucht missen. Na het binnenhalen van Atouba snakken we alweer naar de volgende mogelijke aankoop. Het smaakt naar zoveel meer. En geld zat, dankzij die prachtige strepen van Adidas. Dan geruchten we er toch meteen nog een bergje bij. Geen probleem. Komt-ie: Stil hè, rond Marcus Berg in combinatie met Ajax? Volgens de DePers.nl waren Ajax en FC Groningen al rond over een overgang, maar ineens lazen en hoorden we niks meer. Geen bevestiging, geen blije Berg met glas champagne naast een trotse Rik van den Boog, maar een Martin Jol die alles ontkende. Schone schijn. HSV weet het nog niet, maar Marcus Berg komt gewoon naar Amsterdam. Op 3 augustus. Inderdaad, de dag na Groningen-uit. Maar Ajax en Groningen zijn als de dood dat het uitlekt, dus hou het nog even voor je, oké? Geruchtmakend? Zeker weten.

Ron Schiltmans