Eindhoven zien en sterven


Als er één ding duidelijk is geworden, na de dubbele confrontatie met het immense kapitaal uit Manchester, dan is het wel dat Ajax zo snel mogelijk uit de Nederlandse competitie gehaald dient te worden. Lijkt mij beter voor iedereen. Het is nu wel duidelijk dat we in Amsterdam toe zijn aan een pure Champions League op wekelijkse basis, 28 wedstrijden lang. Van begin september tot ergens eind maart. De kampioenen van de 14 grootste competities, die strijden om het kampioenschap van Europa. Dan heb ik het dus over clubs als bijvoorbeeld Manchester United, Bayern München, Barcelona, Juventus, Arsenal, Porto, AC Milan en Ajax. Als beginnetje.De onderste 4 spelen in april promotie/degradatie met de bovenste vier uit de Euro League, waar leuke koopclubs als Chelsea, Inter, Benfica, Manchester City en Real Madrid opereren. Dat kan geinige duels opleveren, gezien hun financiële huishouding. Een optie zou dan kunnen zijn om tijdens die Play-Offs de rest van de avond live een camera te zetten op in de rust ontslagen trainers. Zodat we weten hoe en of die mensen thuiskomen. Is maar een ideetje.

Onder de Euro League zou dan de Europa Jupiler League kunnen komen, met ambitieuze clubs als Liverpool, Tottenham, Twente, PSV, Sporting Lissabon en nog wat Fransen en eventueel Russen en Scandinaviërs. Die willen ook wel eens de poolgrens over. Het niveau van deze Jupiler League? Drank, draken van wedstrijden en dreigende faillissementen. Perfect geschikt voor RTL7 dus. Voor het afgeleefde hoofd van Johan Derksen.

De nationale competities vechten op gure vrij- en zaterdagen uit, wie er in april via promotie/degradatie naar de Europa Jupiler League en vervolgens Euro League en uiteindelijk Champions League promoveren. Daar waar alles gebeurt. Een competitie waar Ajax nog wél bijna elke minuut scherp en bij de les is. Dan spelen we op zondagmiddag niet slaapdronken om half één, met een maag vol pasta en frisse tegenzin in Utrecht, Rotterdam of Kerkrade, maar om 16 uur of later in droomtheaters, ergens in swingende Europese hoofdsteden. En dus om de week in Amsterdam.

Het gelijk van Johan Cruijff is namelijk dat je, met de juiste jeugdopleiding en professionele begeleiding van oud-topspelers, wel degelijk nieuwe talenten kunt klaarstomen om later minimaal vier punten van de zogenaamde Europese topploegen af te pakken. Niet zoals handbalvereniging Celtic tegen Barcelona, maar met gedurfd en aanvallend voetbal, zoals we bij Ajax al sinds het bestaan gewend zijn. Met de juiste focus en dito begeleiding kan je zelfs elk jaar een nieuw topteam creëren. Dat kan met een filosofie die in de hele club, van Ajax 1 tot de jongste jeugd doorsijpelt. Alles gebaseerd op plezier, techniek en individuele kwaliteiten, functioneel in dienst van het team. Frank de Boer bewijst het met zijn technische staf voor het tweede achtereenvolgende seizoen. Met spannend voetbal zoals het ooit bedoeld was. In Europa.

Dit stukje tik ik, met op de achtergrond de tweede helft van een onnozele AIK – PSV en de volle negentig minuten van een poging tot voetbal genaamd FC Twente – Levante. Wie deze wedstrijden vanuit zijn ooghoeken zag, met in het achterhoofd de dinsdagse opwinding in Manchester, weet dat de hier boven uitgestippelde weg onvermijdelijk is en het liefst zo snel mogelijk ingezet dient te worden. Anders sterft het Europese voetbal een zekere en eenzame dood. Op verlaten veldjes in Solna, Molde, Napels en Enschede, of in een galmend leeg gemeentelijk stadion te Eindhoven.

Het uiteindelijke doel is om geen kippenvel meer te krijgen van ijzige kou op sombere donderdagavonden, maar van swingende opwinding op zondag namiddag, in een onneembaar Amsterdam Zuid-Oost. Ajax toont dat het kan.

Ron Schiltmans