Ajax is anders


Ben je een verse Ajaxsupporter en verwacht je een rustige seizoenstart? Dan moet ik je helaas mededelen dat je de verkeerde club gekozen hebt. Zo doen we dat nooit in Amsterdam. Wij zijn een club waar altijd rumoer moet zijn. Waar je geen dag zeker bent dat je morgen nog hebt wat je vandaag hebt. Vandaag hebben we nog een trainer, maar morgen kan dat weer helemaal anders zijn. Het hoort bij ons. Vinden wij leuk. Wij zijn de club met het meeste internetverkeer. We hebben deze week surfend al 20 keer afscheid genomen van Martin Jol. Ik denk Ajax zelf ook. Eén week voor de Champions League-kwalificatie tegen PAOK Saloniki, kan niemand je een opstelling geven. Gewoon omdat we niet weten wie er volgende week nog onder contract staat.Geen idee wie bijvoorbeeld dan onze spits zal zijn. Iedereen roept maar wat namen en zelfs Markus Berg werd weer even genoemd, terwijl die toch echt bij onze vrienden in Eindhoven gaat ballen. Ook trainers en spelers die roepen dat ze bij Ajax blijven zijn verdacht. Nooit geloven die gasten. Ene Sneijder deed het ooit zelfs met een hooggeheven glas champagne en we weten allemaal hoe dat afliep. En dát het afliep. Nu roept Suárez weer dat hij graag nog een jaartje blijft, dus dan weten we het wel.

Het enige wat we redelijk zeker weten, is dat we ook komend seizoen in de Amsterdam ArenA zullen spelen en dat we de veelgeprezen Jabulani als wedstrijdbal zullen hebben. Maar helaas kan ik je nog niet met zekerheid zeggen of dat onding wit zal zijn, want de voetbalwereld heeft een redelijk klapje van de molen gehad. Zondag speelden Porto en Ajax namelijk met een oranje Jabulani en mij ontging volledig waarom dat was. Zo’n bal die je neemt als je in de sneeuw speelt, omdat hij dan opvalt. Maar zondagavond dooide het 24 graden in Porto, dus dat kan het niet geweest zijn. Als de lokale Pedro Paulusmão wél witte neerslag heeft voorspeld, dan mag hij wat mij betreft vandaag nog naar de plaatselijke UWV. Dan zit je volgens mij maar wat aan te klooien met je weergrafiekjes en je barometers. Ik vrees dat deze bal zonder verrekijker op de bovenste rijen in het stadion helaas niet te zien is geweest.

Wat wél erg goed zichtbaar is bij Ajax, is Premium TV op ajax.nl. Ik schiet weer vol als ik er aan denk. Dat is geweldig! De naam zegt het al, daar vind je het beste van het beste. De mooiste beelden die je je maar kunt voorstellen, je vindt ze er allemaal. Deze week toegevoegd: de bloedstollende ontmoeting Porto – Ajax van afgelopen zondag! Beleef deze klassieker telkens opnieuw op Premium TV. Voor een luttel bedrag van 9,95 Euro per jaar zie je alle hoogtepunten, ik herhaal, alle hoogtepunten. Van de kampioenschappen van de laatste 5 jaar tot de Europese zegetochten van de laatste 15 jaar maar liefst! Het is één groot feest, dat Premium TV. Hoe konden we ooit zonder? En de Ajax-supporter profiteert natuurlijk volop mee. Dankzij de inkomsten van Premium TV is bijvoorbeeld de toegangsprijs van de oefenwedstrijd Ajax – Chelsea lekker laag gehouden. Voor een luttele 33 Euro ben je er al bij. Geen geld, toch? Daar kan een gemiddeld bijstandsgezin maar 3 dagen van eten. Nee, voor dat opwindende Valium TV betalen we lachend een tientje. Over 5 jaar koopt Ajax voor dat geld een mooie, veelscorende spits. Als het dan tenminste niet op is gegaan aan zoiets lulligs als een radioreclamespotje voor het aanprijzen van de seizoenkaart. Maar zoiets doen ze bij Ajax niet. Echt niet.

Ja, nieuwe Ajaxfan, je hebt een mooie club uitgekozen. Een club met een bovengemiddeld kritische achterban. Waar de dingen nooit gaan zoals je verwacht. Er is altijd leven in de brouwerij en als het er niet is, maken we het. Een club waar je je pas zorgen moet gaan maken als we níet meer cynisch mopperen. Dan hebben we namelijk de hoop opgegeven dat we ooit nog iets aan de club kunnen verbeteren als supporter. Ajax is anders. Bestuur en trainers rollen vechtend over straat en spelers worden er dagelijks met de grootste Europese topclubs in verband gebracht. Na één seizoen in de basis zijn ze vaak ook alweer vertrokken. Clubliefde is voor mietjes. Daarom worden we misschien wel nooit meer kampioen. Toch moet je één ding niet vergeten: we zijn en blijven de mooiste club van de wereld.

Ron Schiltmans