Zwart kijken in Milaan


Dit wordt voor Ajax de meest relaxte allesbeslissende laatste Champions League-ronde ooit. Op zich mogen we ons al op de schouder slaan, omdat we het tot die laatste speeldag spannend hebben weten te houden. Maar het feit dat we in Milaan opnieuw geschiedenis kunnen gaan schrijven, maakt onze deelname nú al meer dan geslaagd. Het geeft ons een trots gevoel, hoe het vanavond in San Siro ook afloopt.Nog niet zo heel lang geleden vonden we ons meer geschikt voor de Europa League. U weet wel, die competitie in galmend lege stadions, waar de Nederlandse middenmoter PSV met frisse tegenzin onze donderdagavonden aan gort speelt. Tegen clubs met onmogelijke namen. Als je die hardop uitspreekt, ziet de gemiddelde EHBO-er in je directe omgeving er gelijk de eerste tekenen van een lichte beroerte in. Zeg nietsvermoedend in één zin ‘Ludogorets’ of ‘Tjornomorets’ en je hebt binnen vijf seconden een pilletje onder je tong. Nog een reden om vanavond in Milaan te willen winnen.

Voorafgaand aan ‘Barcelona-thuis’ hadden we getekend voor de derde plek in de poule, zodat we die saaie Europese Jupiler League na de winterstop nog een beetje kleur konden geven. Maar nu we eenmaal tegen de tweede plek aan schurken, willen we hem pakken ook. En we hebben niks te verliezen. We overwinteren Europees dus al, en daarom kunnen de Ajacieden onbevangen genieten van San Siro. Dan kom je namelijk tot je beste prestaties.

Dit is de reden waarom Frank de Boer coach van Ajax wilde worden. Om Europees indruk met zijn club te kunnen maken. En dat is hem al redelijk tot goed gelukt. Elk seizoen heeft hij zijn gewijzigde elftal weer iets eerder op de rit, zodat we nu Europese wedstrijden niet als overbelasting zien, maar als extra leermomenten. Daarom gaan we vanavond met zijn allen brutaal aanvallen en genieten. Omdat we Ajax zijn. Gaan we aan de hand van Frank de Boer Europa opnieuw versteld doen staan.

Ondertussen zijn de toiletten op Milanello, het schitterende trainingscomplex van AC Milan constant bezet. De Grote Boze Barcelonabedwinger uit Amsterdam komt eraan, dus het loopt de Milanese miljonairs dun door de broek. Kaká is in dit geval een meer dan toepasselijke voetbalnaam. Die kan zijn honderdste doelpunt voor Milan in ieder geval tegen Ajax op zijn buik schrijven. De sympathieke Braziliaan weet als geen ander hoe het voelt als Nederlanders moeten en kunnen winnen. Dan gaat de schroom overboord en soms lukt het dan ook. Bovendien hebben we nog een appeltje met de Milanezen te schillen. De geniepige manier waarop ze in Amsterdam een punt meenamen staat bij iedereen in Amsterdam nog onuitwisbaar op het netvlies. Er dient wat rechtgezet te worden. Gezien de vorm van de laatste weken ben ik zeer optimistisch over de afloop.

Wat ik vooraf persoonlijk nog wél spannend vind, is de keuze van het wedstrijdtenue. In principe kunnen beide clubs in dezelfde tenues spelen als in oktober in Amsterdam. Met Ajax in het thuistenue moet Milan alleen nog zo lief zijn om weer een zwarte broek aan te willen trekken. Maar ik vrees dat AC Milan zelf liever vanwege de veel grotere uitstraling volledig in het wit verschijnt, en daarmee Ajax in het deprimerende zwart-roze dwingt. In dat geval zijn we kansloos.

Ron Schiltmans