Uitgerekend tegen Feyenoord

Het is eindelijk zover. Deze week ging de eerste paal de grond in en vanaf april hebben we het. Ajax en Adidas bouwen op De Toekomst het technologische onderzoekscentrum miCoach Performance Centre en het wordt geweldig. Vanaf april 2011 kan Frank de Boer met behulp van bewegingsanalyses precies zien dat een speler twee dagen geleden mank gelopen heeft. Aan de hand van trainingsopnames kunnen we voorspellen welke speler in welke minuut van welke wedstrijd zijn voorste kruisband twee millimeter in zal scheuren. Ook weten we dan vooraf al hoeveel meter hij nog door zal strompelen en met welke snelheid hij tegen het gras zal smakken.
‘Kijk, in deze simulatie zie je duidelijk hoe Ooijer met zijn linkerhand naar zijn rechterknie zal grijpen en dat hij met 22 kilometer per uur vol op zijn kin terecht gaat komen. Dat hij daarbij 32,4 gram tong af zal bijten vertellen we hem nog niet.’

Zoals gezegd, over drie maanden is het miCoach Performance Centre klaar en ik denk dat we tot die tijd de competitie het beste stil kunnen leggen. We zijn niks meer zonder cijfers. Deze week spelen we uitgerekend tegen Feyenoord en inmiddels is uitgelekt dat vanuit Rotterdam het verzoek bij algemeen directeur Van den Boog is binnengekomen, om de Klassieker later te spelen. RikiLeaks noemen wij het thuis al. Adidas heeft namelijk als pilot het trainingskamp van Ajax én Feyenoord geanalyseerd en de resultaten zijn ronduit zorgelijk te noemen. Voor Feyenoord dan. De jeugdige selectie mocht vorige week ’s avonds kijken naar de eerste helft van de oefenwedstrijd HSV – Ajax. Maar omdat Ajax na 45 minuten al op verliezen stond, vond de medische staf het goed dat ook de tweede helft gekeken werd. Om het achteraf niet te laat te maken, werd de uitgelaten spelersgroep in de rust naar boven gestuurd om alvast de pyjama aan te trekken.

In de tweede helft is de Fristi en Chocomel iets te uitbundig geschonken en we weten allemaal dat de kleur- en smaakstoffen in dit spul, in combinatie met te laat naar bed, de concentratie zeker twee weken danig negatief beïnvloeden. Onderzoek door Adidas heeft dat dus met keiharde cijfers bevestigd. Het is binnenkort in die prachtige opblaashal allemaal nog eens na te lezen. Leo Beenhakker heeft zich inmiddels al volledig verantwoordelijk gesteld en vertrekt aan het eind van het seizoen. Die persconferentie van dinsdag was slechts een dekmantel. Laat je niks wijsmaken. Ze willen in één week niet twee keer voor schut.

De vraag is hoe we zonder al deze hulpmiddelen ooit zes Europacups konden winnen. Het moge duidelijk zijn dat we decennia lang maar wat aangerommeld hebben. Johan Cruijff? Wat een prutser, als je het nu nog eens allemaal analyseert. Achteraf kunnen we in het video- en trackingsysteem duidelijk vaststellen dat zijn lob, in 1981 tegen Haarlem, onverantwoord was. Aan de stand van zijn linkerbeen weten we nu dat zijn rechterbeen al voor 33 procent aan het verzuren was en dan is zo’n lob gewoon bloedlink. Eigenlijk beledigde Cruijff met die weergaloze goal, met de informatie die we nu hebben, de complete medische staf. Toen wisten we dat nog niet en waren we gewoon blij met een historisch doelpunt. Naïef dus eigenlijk.

Vanaf april laten we Adidas daarom uitrekenen op welke momenten in de wedstrijd Ebecilio het beste langs de lijn kan opstomen. Er komt in juni al een plug-in voor het systeem, waardoor windrichting en luchtvochtigheid de mate en duur van afjagen en doordekken zullen gaan bepalen. Dat rekent Adidas dan voor ons uit. Dankzij Adidas hoeven we aan geen enkele speler ’s ochtends meer te vragen hoe het met hem gaat. Demy de Zeeuw leest dat gewoon in een real-time grafiekje op zijn Blackberry. De samenwerking met Ajax wordt met het jaar intenser en als we straks wéér een kampioenschap missen, weet Adidas waarom en dat is fijn. Het is alleen zo verdraaide jammer dat we van dit geavanceerde bedrijf nooit meer zoiets simpels als een mooi en herkenbaar Ajax-shirt mogen verwachten.

Ron Schiltmans