Een nieuwe Tahamata


De vorige Southampton – Ajax was in 2009, en leuker. We weten allemaal nog als de dag We kunnen er allemaal wel weer lacherig over gaan zitten doen, maar die 3 miljoen die Feyenoord dinsdag in de Champions League kwalificatie bij elkaar voetbalde voor Ajax, zijn natuurlijk mooi meegenomen. Hopelijk doet Jeroen Slop even een bosje bloemen naar De Kuip. Fleuren ze van op daar. Bloemen houden namelijk ook van Feyenoorders. Zelf hebben ze niet eens genoeg geld om het hoofdveld met echt gras een metertje buiten de zijlijnen uit te laten lopen, maar gewoon zonder met de ogen knipperen miljoenen aan Amsterdam schenken, chapeau! Daar gaan wij in Amsterdam leuke dingen mee doen.Het KNVB-bekertoernooi voor de seizoenkaarthouders gratis toegankelijk maken, ik noem maar iets geks. Omdat ik weet dat Slop en Van der Aat zich op dit moment in hun koffie verslikken, houden we het er maar op dat de Rotterdammers de zeer waarschijnlijke komst van Assaïdi voor ons meefinancieren. En ook dat is een prettige gedachte. Niet dat het erg belangrijk is, maar met de komst van Assaïdi krijgen we zijn grootste fan Van der Gijp weer een beetje aan onze zijde. René probeerde afgelopen seizoen in Voetbal International onze eigen Frank de Boer geforceerd in een hoekje te drukken. Maar die bleef fier overeind, zoals we dat al jaren van hem gewend zijn. Gijp vond Ajax weer eens he-le-maal niks, terwijl we twee dagen eerder nog kampioen werden. Vond ik vreemd. Met Assaïdi-groupie Van der Gijp aan onze zijde, moeten we oppassen dat het niet allemaal ineens weer geweldig is wat Ajax doet, maar het kijkt straks wél een stuk prettiger naar VI, op de maandag- en vrijdagavonden. Noem de naam Assaïdi, en die clown begint al te glimlachen, let maar eens op volgende week.

Met Oussama Assaïdi krijgen we er een rechtsbenige pingelaar bij, die het liefst van de linkerkant komt. Een nieuwe Tahamata. Als vanzelf dwaal ik door die laatste zin weer af naar mijn jeugd. In een lokale sportzaak hing in een hoekje een meer dan levensgrote poster van de kleine Simon Tahamata, die van pingelen zijn beroep had gemaakt. Ik kocht in die winkel mijn voetbalkousen, noppen, scheenbeschermers, alles. En vaak ging ik er alleen maar even naar binnen om er zwarte voetbalschoenen te snuiven. Niet wetend dat ze 30 jaar later spuuglelijk veelkleurig zouden worden. En ik loerde altijd even naar dat hoekje, om te kijken of Simon er nog hing.

Na een jaar vond ik dat het mooi geweest was, en vroeg ik de eigenaar van de sportzaak vriendelijk of ik de poster mocht hebben. Hij paste precies op de deur van mijn kledingkast, dat had ik met een jong, bijziend timmermansoog allang uitgemeten. Maar de man bleef stoïcijns en zei me telkens dat Tahamata daar prima hing. En ik weet niet of de blikken van een 14-jarige al kunnen doden, want de beste man overleed een jaar later veel te vroeg. Die prachtige poster heb ik daarna nooit meer gezien. Daar zal de voordeur wel mee dichtgeplakt zijn, na het snelle faillissement.

Onbeschrijflijk blij was ik daarom in mei, dat ik gewoon in het wild, op een paar meter afstand een eigen foto van mijn jeugdheld kon maken. Lucky Ajax speelde zo ongeveer in mijn achtertuin, in Vinkel, dus die gelegenheid kon ik niet laten schieten. Simon is nog geen steek veranderd. Oké, de haargrens week, maar de mentaliteit is als vanouds. Tahamata loopt nog altijd op elke bal. Wil het liefst zijn directe tegenstander binnen vijf seconden drie keer poorten en vloekt ook de kleinzoon van Sjaak Swart helemaal stijf, als de arme jongen niet de combinatie zoekt, maar a-sportief slapjes doorloopt naar de keeper.

Dat gif van Simon heeft Assaïdi dus ook en technisch is hij misschien wel beter. De komst van de kleine Marokkaan zou echt een megadeal voor Ajax zijn. Afwisselend met de helaas breekbare Derk Boerrigter gaat hij mooie dingen doen op links, onnavolgbaar voor de nieuwe Spider Cam. En natuurlijk gaan we nooit zo lang van Oussama genieten, als destijds van Tahamata. Ajax is niet meer dan een springplank naar het grote geld, vaak al na een jaar. Daar doet die TV-megadeal van de Eredivisie met meneer Murdoch van Fox International niks aan af. Eén miljard voor 12 jaar live Eredivisie, ik vind het veel.
Maar de grootste move voor Ajax moet nog komen. Een deal die niet zoveel met geld te maken heeft. De moeilijkste opgave voor Overmars en co wordt: hoe komen we op een chique manier van de sympathieke Daley Blind af.

Ron Schiltmans