Transfertragedies


Als je bij Scrabble de letters i, c, k, k en r overhoudt, heb je de neiging om je plankje om te gooien. Dan wordt het nooit meer wat. Maar in Amsterdam rangschikken ze die letters dan heel creatief in Krkic en hopla, je hebt een speler van Barcelona gehuurd! Het schijnt dat Bojan Krkic zelfs een telefoontje van Cruijff heeft gehad, en dat gaf volgens hem de doorslag. Hoe moet dat voelen, als je als jonge Catalaan door niemand minder dan Johan Cruijff himself wordt gebeld? Dat lijkt me geweldig. Dat zou in Nederland hetzelfde voelen als wanneer je door bijvoorbeeld… Johan Cruijff zou worden gebeld. Toch?Ook Feyenoord en PSV hadden interesse in een transfer van de kleine Serviër met Spaans paspoort, maar dat ging niet helemaal goed. In Eindhoven lieten ze hun eigen local hero Berry van Aerle naar Bojan bellen. Maar die vergat de landencode 0034 voor Spanje in te toetsen, en dus heeft Berry anderhalf uur met een oud rokerig vrouwtje uit Schiermonnikoog zitten onderhandelen. Mevrouw Kierkers. Dat klonk hetzelfde. Berry hoorde in zijn beleving op de achtergrond de Middellandse Zee ruisen en verstond daardoor alleen ‘si’ als ze ‘ik zie het nut niet’ bromde. Deze week nog staat de Schiermonnikoogse met Brands voor de rechter. Ze heeft een mondelinge overeenkomst voor een contract voor 5 jaar bij PSV. In Amsterdam roepen we in zo’n geval dat het best professioneler zou kunnen.

De Rotterdammers konden een transfer van Krkic al helemáál snel op hun buik schrijven. Nog sneller dan het nieuwe stadion. In De Kuip hadden ze voor het telefoongesprek met Bojan vier weken lang alle inkomsten van de snoepautomaat in een potje gedaan, maar bleek in de nacht van vrijdag op zaterdag tegenover het stadion de muntjestelefoon van de muur gerukt te zijn. Hebben ze Willem van Hanegem gevraagd dan in vredesnaam maar met een Feyenoord-prepaid naar Catalonië te bellen. Financieel gaat het nog steeds een beetje moeilijk, daar aan de Maas. Willem heeft twintig minuten lang tegen een beduusde Bojan alleen maar op Ajax af zitten geven en daarna was zijn beltegoed op.

Ondertussen verdenen we in Amsterdam elk jaar een beetje meer. Inmiddels is met Marcus Bay Deen nummer 7 binnen. Denen hoeven we in Amsterdam niet te bellen. Denen komen vanzelf aanwaaien. Op elke vlucht Kopenhagen – Amsterdam zit er minimaal eentje. Allemaal dromen ze van Ajax en terecht. Ajax is altijd goed voor Denen gebleken. Niet eentje is er echt mislukt. En je verbaast je bij elke nieuwe Deen steeds weer, hoe snel ze eigenlijk Nederlands doen en denken. Binnen een paar maanden spreken ze onze taal beter dan Berry van Aerle ooit Schiermonnikoogs zal verstaan.

In het Oostenrijkse trainingskamp lagen Poulsen en Fischer op één kamer. ‘Kan de oude Christian de jonge hond Viktor een beetje in de gaten houden’, moet de Ajax-leiding wijselijk hebben gedacht. Niets was minder waar. Het was andersom. Wie het filmpje van Fischer bekijkt, ziet hem als een zorgzame vader liefdevol over zijn Deense medespelers uitwijden. Poulsen en Schöne, het zijn kleine kinderen, maar pa Fischer houdt een oogje in het zeil. Prachtig om te zien.

Het zijn schaarse hoogtepunten in een saaie zomerse transferperiode die eigenlijk nog op gang moet komen. En door de plotselinge hitte wordt de berichtgeving er ook niet duidelijker op. Zo hoopt volgens het voetbalweekblad VI Adam Maher snel aan te haken bij het niveau van PSV, maar dat moet natuurlijk andersom zijn. Mocht Kevin Strootman naar AS Roma vertrekken, dan is de aankoop van Maher wél beter verklaarbaar. Adam heeft ervaring met spelen in het rechter rijtje. Die transfer blijkt nu trouwens gefinancierd te zijn door een externe geldschieter, hoewel dat volgens directeur Sanders ‘niet echt nodig was’. In werkelijkheid blijkt de verkoop van de kruipruimtes van het Philips Stadion niet ongeschonden door de Eindhovense gemeentevergadering gekomen te zijn. Tragisch. De kleine Mertens had ze nog hoopvol rondgeleid.

Maar de ergste transfer die misschien aanstaande is, speelt zich uitgerekend in Amsterdam af. Inmiddels weten we dat Toby Alderweireld serieus nadenkt over een overgang naar, hou je vast: Norwich City. Laat die naam maar even rustig op je inwerken. Schrijf hem eventueel even op, of spreek hem hardop uit. Neem voor de zekerheid alvast een Fisherman’s Friend. Als boring Norwich City Alderweireld kan financieren, weten we dat Rupert Murdoch schandalig veel teveel voor de tv-rechten van de Premier League betaalt, en daarmee met de steeds verder uitgeholde Eredivisie een kat in de zak heeft gekocht.

Ons Ajacieden rest slechts de dringende oproep aan Alderweireld om nog eens serieus de clubs Ajax en Norwich City naast elkaar te leggen. Misschien zou Viktor Fischer eens vaderlijk op hem in kunnen praten? Dan kunnen ze samen niet anders dan concluderen, dat Toby met het bijtekenen bij Ajax een transfertragedie zou voorkomen. Kansloos in de grauwe Engelse middenmoot kan ondanks heel veel geld nooit opwegen tegen Champions League en een nieuwe titel in Amsterdam. Vraag maar aan Vurnon Anita.

Ron Schiltmans