Vamos Ajax!


Mijn Ajaxbeleving is als het gezang op Zuid: het valt in herhaling. Je weet wat er komt. Zo zeg ik na elk teleurstellend seizoen mismoedig mijn Fox-abonnement op, en roep dan steeds hetzelfde: ‘Zonde van mijn tijd. Tien minuten samenvatting bij Studio Sport is meer dan genoeg.’ Telkens volgt dan een bijna Ajaxloze zomer en heb ik bij het naderen van een vers voetbalseizoen en daarmee het terugkeren van de hoop op betere tijden elke dag meer spijt van mijn opzegging. Eigenlijk wil ik elke seconde Ajax er live bij zijn. Niet altijd voor het voetbal, want dat is al jaren redelijk pover. Het is vooral ook voor het randgebeuren.

Alleen al vanwege Frank en Ronald de Boer is Fox Sports eigenlijk onmisbaar. Ik wil een A4-tje vol kunnen turven met het aantal hè’s op een avondje voetbalanalyse van Ronald. Het moge duidelijk zijn dat niemand in zijn directe omgeving hem daarover aan durft te spreken. En ik wil op het puntje van mijn stoel zitten, om te horen welk Nederlands gezegde broer Frank nu weer geniaal om zeep gaat helpen. Frank had het vrijdag over Boilesen. Hij dacht ‘dikke middelvinger’, wilde ‘lange neus’ zeggen, maar kwam vervolgens met een virtuoos: ‘Misschien trekt Boilesen binnenkort wel een lange vinger naar Ajax’. Daar schieten wij thuis nu nóg dagelijks van in de lach. We hoeven elkaar maar aan te kijken.

Maar vervolgens haalt dezelfde geniale De Boer, die ook vaak ‘voor zijn eigen eieren kiest’, de jeugdspeler Cerny bij de selectie en zit ik, koppig als ik ben, negentig minuten lang te loeren naar een Spaanse internetstream. Omdat ik live wil zien dat hij invalt. Zo’n Spaans commentaar is trouwens een verademing. Aangezien CD 1 van de LOI-cursus ‘Spaans voor op reis’ in mijn auto in de cd-speler vastgesmolten zit (hola a todos, 39° Celsius was het hè!), versta ik niet of nauwelijks iets en dat is prima. Want het enthousiasme van de man alleen al werkt aanstekelijk. Zo was het zaterdagavond niet ‘Ja hoor, Milik scoort de 1-0 voor Ajax’, maar ‘GOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOL MILIIIIIK!!!!’ Kom daar maar eens om, bij de commentaarbejaarden Theo Reitsma of Ron de Rijk. Die hebben dan allebei binnen een minuut een pilletje onder de tong of een papieren zak om in te hyperventileren.

Ik ga het gewoon eerlijk zeggen. Zaterdagavond had ik dat hele Spaanse commentaar kunnen missen als kiespijn. Ik heb heimwee naar De Tafel van Kees, de rake analyses van Kenneth Perez en Arnold Bruggink, de hè-salvo’s van Ronald de Boer inclusief de glimlach van Hélène Hendriks, die in gedachten mee turft. Ja zelfs Jan van Halst en het verbaasde hoofd van Mario Been mis ik. Bovendien vermoed ik dat die hakkelende internetstreams mede mogelijk worden gemaakt door meneer Fox zelf, aangezien het beeld altijd net vastloopt, als Ajax in de aanval is. Toeval bestaat niet. Ik heb daarom Anwar El Gatsi (zo heet hij bij mijn Spaanse amigos) dit seizoen alleen nog maar in de herhaling zien scoren.

De uitschakeling tegen Rapid Wien was dramatisch, aangezien ze bij SBS6 wel de Champions League uitzenden, maar niet aan decoders doen. Dat is te moeilijk voor een omroep waar het nieuws door twee personen voorgelezen moet worden, omdat eentje niet meer dan twee zinnen achter elkaar kan onthouden. RTL7 laat me deze week ook al in de steek tijdens de Europa League-kwalificatie tegen het altijd lastige Jablonec, hoewel we die twee wedstrijden eigenlijk allang in de tas hebben. Het doel is door Frank de Boer namelijk al hardop uitgesproken: ‘halve finale’. Dus ik hoop vurig dat ze die teksten niet in de Jablonec-kleedkamer zullen ophangen. Frank vond ook dat de loting in de Champions League kwalificatie zwaarder had gekund dan Rapid Wien, maar zelfs Oostenrijkers weten inmiddels hoe Google Translate werkt. Gratis motivatie.

Ik had me ondanks alles echt voorgenomen om het seizoen 2015-2016 Ajax af te doen met alleen Studio Sport. Noem mij een oude stijfkop. Maar of het nou komt door het subtropisch aanstekelijke commentaar uit Spanje, of door doelpuntenmachine El Gatsi, het voelt al veel vroeger dan andere jaren als een onmogelijke opgave. En doodsbang om die glorieuze zegetocht richting halve finale Europa League te moeten missen, wilde ik dinsdagavond alweer door de knieën. Aangezien ik al zelden die 100 km richting Arena afreis, omdat ik niet alleen een luie Ajacied ben, maar ook drie uur file in de week meer dan genoeg vind, sponsor ik met Fox Sports als extra zenderpakket toch nog een beetje de Ajaxsponsor en dus Ajax. Maar ik kan sinds dinsdagavond op Ziggo.nl links- of rechtsklikken wat ik wil, hun bestelknop reageert als een Kenneth Vermeer op een verre vrije trap van Ricardo van Rhijn: niet.

Vóór donderdagavond dan nog maar eens googlen naar de beste manier om een talen-cd uit een Zweedse middenklasser los te weken. Vamos Ajax!

Ron Schiltmans