Gelukkig Nieuw Hunteljaar!


Dit jaar gaat het allemaal gebeuren. Het is misschien wat veel, maar het kan. Het zou bijvoorbeeld zo maar kunnen dat Top Oss de play-offs van de Eerste Divisie wint en dat mijn stadje dus vanaf augustus een berg nieuwe vacatures bij de plaatselijke politie op te vullen heeft. Maar “Ajax, PSV, Feyenoord en AZ in Oss”, klinkt net zo onwaarschijnlijk als “Charisteas met een dubbele schaarbeweging”.

Ik herinner me nog de heerlijke duels in de beginjaren ‘80 in de Hoofdklasse C tussen TOP en RKC. In die tijd waren Ruud van Lith, Herman Teeuwen en Ties van den Heuvel de local heros. Eddy de Groot was onze “Houten Klaas”, maar had een neusje voor belangrijke doelpunten. Van het huidige Top Oss ken ik nauwelijks spelers. Alleen Regillio Vrede herken ik langs de lijntjes.

We hebben al wat “grote” namen als trainer in Oss langs zien komen, maar Piet Schrijvers, Bram Braam, Hans Dorjee, Adri Koster en Lex Schoenmaker konden het uiteindelijk toch niet lang genoeg waarmaken. Normaal gesproken lukt dat met een ex-keeper als coach nu wéér niet, maar ik laat me graag verrassen. Tenslotte is in het land der Blinden wel mooi Hans de Koning.

Het zou ook zo maar kunnen dat AZ landskampioen wordt. Persoonlijk lijkt me dat wel lachen. De ultieme revanche van Louis van Gaal. In de play-offs dan de traditionele Top Drie, met Ajax uiteraard als underdog. Daar zorgt de trainer wel voor. Klaas Jan Huntelaar heeft nu al gehoord dat hem geen basisplaats gegarandeerd kan worden. Dat is lekker binnenkomen. Je kost 9 miljoen, bent topscorer van de Eredivisie en je weet al dat je misschien regelmatig op de verwarmde stoelen van de reservebank in de Arena mag plaatsnemen. Negen miljoen van de Bank op de bank.

Toch zou het desondanks zo maar kunnen dat Huntelaar de speler van het jaar wordt. Deze nuchtere no-nonsens spits zou, ondanks de technische staf bij Ajax, wel eens een hele grote kunnen gaan worden. Alle ingrediënten zijn aanwezig. Ik vraag me alleen bij het uitruimen van de vaatwasser wel eens af wie onze Klaas Jan moet gaan bedienen vanaf de flanken. De werklust van Klaas Jan kennende zal hij zijn eigen voorzetten willen gaan geven, maar dat hou je niet vol tot het WK, vrees ik. Ik vertrouw daarom maar Blind op Martin van Geel. Voorlopig blijft het echter angstvallig stil in Amsterdam. Er circuleert nog niet eens een vleugelspits in het geruchtencircuit en dat is niet best. Ik hoop dat Martin gauw weer eens een retourtje Barcelona boekt, want de allesziener uit Betondorp is de enige die Ajax van bruikbare adviezen kan voorzien. Wie niet scoort kan niet schieten, zou ik willen zeggen.

Ondertussen bevalt me die hete aardappel van een Maarten Fontein steeds beter. Hij is van plan de veelkleurige stoeltjes in de Arena te laten vervangen door alleen rode en witte. Dat is een mooi idee. Het volgende wat je mag tackelen is het tenue, Maarten! Je moet er toch niet aan denken dat dát contract wél verlengd wordt, maar dat van Boukhari niet. Net zoals mijn vaat wil ik Ajax het liefst streeploos, maar dat is bekend.

Tenslotte zou het zo maar kunnen dat onze Roy Makaay uit Wijchen het WK in Duitsland gaat mislopen. Roy is een wereldspits, maar had beter een Duits paspoort kunnen hebben. De technische staf van Oranje is nogal rood-wit minded, ik snap op dit moment ook niet waarom, maar daarom verwacht ik Huntelaar bij de definitieve 22 spelers. Twee wedstrijden in Ajax 1 moeten genoeg zijn, lijkt me. Dat kan Klaas Jan straks zelf aan Maduro vragen. Ik zie daarom een mooi Hunteljaar aankomen. Laat het maar snel zomer worden.

Ron Schiltmans