MoraalRitter Sport


Na de teleurstellende wedstrijd tegen FC Twente was Ajax donderdag tegen Sparta Praag gelukkig weer helemaal zichzelf, met wervelend dominant voetbal en prachtig uitgespeelde doelpunten. De spelers hadden na de offday tegen de Tukkers zelf ingezien waar de fout zat. Trainer Henk Ten Cate hoefde nauwelijks iets te zeggen. Ze hadden elkaar eens diep in de ogen gekeken en zich één gezamenlijk doel gesteld: binnen 4 dagen 2 keer winnen van Sparta. In Praag werden de arme Tsjechen vervolgens onder de voet gelopen en in Rotterdam deed Ajax dat nog eens dunnetjes over. Wat een wedstrijden!

Opvallend was ook de wederopstanding van Hedwiges Maduro, ingevallen voor een moegestreden Gabri. De revanche van Kenneth Perez, die zich een voorbeeldig sportman toonde na alle commotie rond zijn persoon vorige week. De adembenemende rushes van Wesley Sneijder, die de rust en zelfbeheersing van een routinier uitstraalde. Ajax in deze vorm gaat het PSV nog bijzonder moeilijk maken. De titelstrijd is weer helemaal open. Met speels gemak werd AZ afgehouden en de Eindhovenaren opnieuw onder druk gezet.

Tot zover de teksten zoals ik die deze week bijzonder graag had willen schrijven. Ik had al prachtige volzinnen in mijn hoofd over de eventuele hattrick van een opgeluchte Huntelaar en de weergaloze dribbels van een herboren Rosales, zoals ik die onlangs ook op Youtube had gezien. Over een historische zege in Praag en een beheerste walkover in Rotterdam. Zondagavond kon ik opnieuw beginnen.
We kunnen er niet langer omheen: Ajax is de weg kwijt. Vorige week gebruikte ik voorzichtig het woord “crisis”, maar dat zou naar mijn idee pas na meervoudig puntverlies tijdens de Spartaanse Week écht het geval zijn. Nu is het zover. De rapen zijn gaar. Spelers schelden grensrechters en tegenstanders verrot en Henk Ten Cate geeft iedereen de schuld, behalve zichzelf. Er is sprake van een algehele vormdip, zeg maar gerust krater. De frustratie druipt er van af, nu het ook dit seizoen weer mis dreigt te gaan. PSV wint op zaterdag met 4 vingers in de neus (kan alleen Farfán, don’t try this at home) van Utrecht en op zondag slaan bij Sneijder de stoppen door.

Het wachten is op de elleboog van Huntelaar, de doodschop van Grygera, de kopstoot van Mitea, het spugen van Emanuelson en de taart in het gezicht door Gabri. Door het totaal ontbreken van enige lijn in het spel van Ajax staat Klaas Jan Huntelaar al weer weken droog. Ook donderdag in Praag was het eb. Afgelopen zondag Vloet. Alles zit tegen. Het is duidelijk dat de nederlaag tegen PSV harder nadreunt dan was verwacht. Sindsdien is het mis. Niks lijkt nog te lukken. Automatismen zijn er al helemaal niet meer. Spelers schoppen scheldend om zich heen en het aantal kaarten neemt gestaag toe.

Ik vind dat “tyfushond” gewoon niet kan. Als dat inmiddels gemeengoed is geworden op de velden in Nederland, dan zijn we niet meer te redden. Dan is dit geen beschaving die je later opgegraven wilt zien. Gauw weer zand erover. Ik heb op kantoor een dag of wat geprobeerd om collega’s “tyfushond” te noemen en had bijna een week door een rietje moeten eten. Echt lekker gaat het niet klinken, ook niet na een paar dagen. Het blijft een vreselijk woord. Nou rennen wíj ook niet opgewonden achter een bal aan in een vol stadion, maar dan nog. Zoiets roep je niet. Als je dan ook nog een trainer hebt die alles probeert goed te praten, sterker nog: die zelf meedoet, dan is het einde zoek. Al kan je “moraalridder” geen scheldwoord noemen, erg vlijend en respectvol is het ook niet.

Mijn zoon is 11 en deze week ben ik voor het eerst oprecht blij dat hij totaal niks om voetbal geeft. Je moet er toch niet aan denken dat hij naast je zit, terwijl onze “helden” op tv denken zich scheldwoorden als “kankerneger” en “tyfushond” te kunnen veroorloven! Hoe leg je dat uit aan je kind? Als dat zo doorgaat moeten “De Wedstrijden” op zondag naar 23 uur, in de tv-gids aangegeven met de symbolen voor geweld en grof taalgebruik. Of ze kunnen die symbolen in beeld brengen als de samenvatting van Ajax begint. Wie dat soort taal nodig heeft om overtuigend over te komen, mist simpelweg persoonlijkheid. De gang naar de tuchtcommissie en de zaken daar vervolgens weer verdraaien, in plaats van met schaamte de opgelegde straf aanvaarden, onderstreept dat nog eens.

Ajax zit duidelijk in een identiteitscrisis. Wilde dit jaar graag weer moedoen om de prijzen en dat leek eindelijk weer te gaan lukken. De seizoensstart was veelbelovend. Totdat er met 4-4-2 geëxperimenteerd werd. Niet doen Henk, dat past gewoon niet bij Ajax. Spelers raken er door in de war. Onze spelers tenminste. Niemand lijkt momenteel écht happy bij en met Ajax. Ik heb daarom een tip voor alle Ajacieden: Eet chocola. Heel veel chocola. Is in deze tijd van het jaar overal in overvloed verkrijgbaar en je krijgt er een heerlijk geluksgevoel van. Werkt bij mij prima en staat nog niet op de dopinglijst. Ik zag glimlachend de zege van NEC op Feyenoord, hoewel ik dat waarschijnlijk ook wel zonder chocola had gedaan. Alleen om 16:15 uur ging het mis. Gigantisch mis mag ik wel stellen.

Kijk, dat het Tele2 Satellietkanaal ervoor kiest om niet Sparta-Ajax maar NEC-Feyenoord om 12:30 uur live uit te zenden, prima. Was ik niet blij mee, maar ik kon er mee leven. Daarna Heerenveen-AZ live en meteen erachteraan dan Ajax. Je luistert niet naar de radio, surft even niet op internet en leest geen Teletekst, kortom: je doet om 16:15 uur gewoon of het live is. Totdat Tele2 het nodig vond om 2 minuten voor het einde van Heerenveen-AZ de virtuele ranglijst te laten zien! Dan zie je Ajax 6 punten achter PSV! Hoef je dus eigenlijk al niet meer te kijken. Ik heb het tóch maar gedaan en het was zoals voorzitter Jaakke maandag zei: ,,We doen aan topsport, aan topvoetbal op het allerhoogste niveau.” Door dat “allerhoogste niveau” stikte ik bijna in een chocoladepepernoot. Niet meer doen John, humor zonder van tevoren te waarschuwen.

We mogen gerust spreken van een algehele malaise bij ons aller Ajax, die hopelijk snel voorbij is. De spelers schieten geen deuk in een pakje roomboter, de trainer is het fatsoensspoor bijster, de voorzitter noemt 1 punt en 1 doelpunt in de laatste 4 officiële wedstrijden “topsport”, de koffiejuffrouw schenkt alleen nog maar bakkies troost en zelfs de terreinknecht ziet er geen lijn meer in en maait het ArenAgras verwarrend diagonaal. Iedereen moet daarom vandaag nog aan het cacao-infuus. Zodat Klaas Jan Huntelaar, als het even kan, tegen Espanyol weer lachend scoort. Voor mijn part met zijn chocoladebeen.

Deze voetbalweek werd mede draaglijk gemaakt door Verkade, Côte d’Or, Milka, Toblerone en Ritter Sport.

Ron Schiltmans