Van Gaal naar Ajax


Louis van Gaal heeft het op zijn heupen. Iedereen weet dat, behalve Martins Indi. Na het tweede doelpunt tegen Turkije nam hij een aanloop van dertig meter en wilde in de armen van zijn bondscoach springen. Je zag de blinde paniek in de ogen van assistent Danny, maar gelukkig had de uitgelaten Bruno het alleen op zijn baasje gemunt. Die kon niet veel meer doen, dan wanhopig proberen stijlvol neer te komen, met 75 kilo Feyenoorder in zijn nek. Dat lukte niet. Het zag er tamelijk ongemakkelijk uit. Het was pijnlijk om te zien hoe de coach, die ooit in het belang van Ajax zo mooi in het luchtledige karatetrapte, zeventien jaar later een op nieuweheuphoogte inkomende Feyenoorder afweert: niet. Toen Martins Indi vervolgens dinsdag scoorde tegen Hongarije, zat Louis in no time achter de dug-out. Toen kon het ineens allemaal wél snel.Die 75 kilo is trouwens bij benadering. Heb het opgezocht op Feyenoord.nl, maar niks gewichtigs gevonden. En daarna ook snel mijn browsergeschiedenis gewist, want voor je het weet, zit je ergens in een Amsterdamse kelder, onder een felle lamp uitgeput dingen uit te leggen. Terecht ook. Ik heb daar niks te zoeken. Natuurlijk waren ook wij erg blij en vooral opgelucht, met de moeizame overwinning op de Turken, zeker in een halve uitwedstrijd. Maar om dan meteen Louis van Gaal in de armen te willen springen, ik herken het niet direct. Die geef je hooguit na de wedstrijd een beleefde hand, en dan nóg mag je hopen dat hij hem niet weigert. Maar daarvoor was de overwinning niet onverdiend genoeg. Louis’ nieuwe heup belandde gelukkig voor Martins Indi en vooral Van Gaal niet in de tankgracht, maar helemaal goed lijkt het met onze bondscoach nog niet.

Sinds zijn laatste akkefietje met Ajax, doet Louis soms onverwachte dingen. Het charmeoffensief bij persconferenties en interviews bijvoorbeeld. Vreemd, maar enigszins verklaarbaar. De Noordwijker heeft bij Oranje te maken met de alom aanwezige perschef Kees Jansma, waar hij niet omheen kan. Heeft ook weer met die heup te maken. En omdat hij voor de ogen van de complete Nederlandse voetbalpers en tv-kijkend Nederland liever niet ‘kijk uit’ ingefluisterd krijgt, geeft hij gewoon wat lievere antwoorden aan Bert Maalderink, dan hij eigenlijk zou willen. Dat scheelt weer een potje bloeddrukpillen in de week, zeker bij Kees.

Vanaf de mislukte coupe bij Ajax, volg ik Van Gaal kritisch. Kon niet geloven dat iemand echt op die manier bij Ajax binnen wilde komen. Maar na de oefennederlaag tegen België, had ik alweer medelijden met hem. Ondanks alles gun je hem geen tweede fiasco als bondscoach. Hij blijft toch de coach die onze club de laatste internationale roem bezorgde. Ook al lag dat toen ook wel een klein beetje aan Litmanen, de Boertjes, Kluivert en nog wat ander buitengewoon talent.

Maar als zelfs Johan Cruijff vanuit Maleisië alweer blij kan zijn met een overwinning van Oranje en dus van zijn opponent, wie ben ik dan om naar het verleden te blijven wijzen? Johan denkt in een ver buitenland als perfect ambassadeur meteen aan de uitstraling van zijn land en wat een goed WK in Brazilië voor het Nederlandse voetbal voor gunstige gevolgen zou kunnen hebben. En of er van hem persoonlijke kritiek aan het adres van de bondscoach zal komen, waag ik ook te betwijfelen. Dat is niet in het belang van Ajax, zoals good old Steven ten Have altijd zo mooi kon zeggen.

Ik ben geneigd om bij nader inzien het selectiebeleid van Van Gaal vreemd, maar niet anti-Ajax te noemen. Zoveel komen er in Amsterdam momenteel ook niet in aanmerking voor Oranje. Eerst passeerde hij volkomen onbegrijpelijk Maarten Stekelenburg ten faveure van Krul, en toen die vervolgens geblesseerd afhaakte, dacht ik niet meteen aan Jeroen Zoet, eerlijk is eerlijk. Die is door PSV uitgeleend aan RKC nota bene. Ik vrees dat Van Gaal Kenneth Vermeer niet op zijn lijstje heeft staan. Niet als derde en al helemaal niet als tweede keeper, zoals sommigen dachten. Maar misschien dat Vermeer’s tweede helft in Heerenveen weer wat mogelijkheden schept. Voor je het weet heb je namelijk zomaar een speelhelft het vertrouwen van de bondscoach. Vraag maar aan Huntelaar.

Ook vanwege de vele buitenlanders in de selectie, zijn we met Ajax, Van Rhijn uitgezonderd, even niet zo interessant voor Oranje. En dus maakt Van Gaal deze week voor ons Ajacieden extra moeilijk door te komen. Hongarije uit. Vlaar, Clasie, Strootman, Willems, het zal allemaal wel. We nemen de 1-4 voor kennisgeving aan. Liever zien we uit naar een nieuwe Eredivisieronde, waar Ajax ouderwets gaat uithalen tegen RKC Waalwijk. Zijn we benieuwd naar Vermeer tegen Zoet. En met hopelijk bondscoach Van Gaal en zijn assistent Danny Blind op de tribune. Louis van Gaal heel even naar Ajax, ik zou het onverwacht en zinvol vinden. We kunnen namelijk niet eeuwig boos op elkaar blijven.

Ron Schiltmans