Meer voor mannen


In een grijs verleden had ik mijn vrouw eindelijk een keer zover dat ze eens mee wilde naar Ajax. We zouden naar het Amsterdam Tournament gaan. Dat bestond toen nog. Vanwege het fraaie weer besloten we al ’s middags vroeg te vertrekken, om zo ons geliefde Amsterdam nog even te kunnen inhaleren. Het was opvallend druk, maar dat had natuurlijk met het weer te maken, zo wisten wij zeker. Het leek ons wel geinig om een waterfiets te huren en al snel trapten we vrolijk door de prachtige Amsterdamse grachten. Tot we een verkeerde afslag namen en er plotseling een flinke boot achter ons opstoomde.
Daarop stonden allemaal gespierde, bruingebrande topless mannen, in zwartleren broek te dansen. Die broeken waren nogal versleten, want bij menigeen staken de billen eruit. Vonden wij vreemd. ‘Daarmee ga je toch niet op een boot staan dansen?’, dacht ik nog.
De volgende minuut hebben we alleen maar in de rondte gevaren, want ik bleek ineens uitzonderlijk hard te kunnen waterfietsen. Toen mijn vrouw eindelijk mijn tempo begreep, spoten we weg, uitbundig aangemoedigd door honderden mensen op de kade. Op saaie verjaardagsfeestjes vertel ik er soms bij dat onze waterfiets door de snelheid af en toe loskwam van het water.Ik had bovenstaand verhaal al verdrongen, tot ik las dat onze bondscoach hoogstpersoonlijk aanstaande zaterdag op zo’n bootje mee zal varen. Vind ik mooi. Zeker omdat Louis ongeveer de laatste is waarvan ik zoiets zou verwachten. Ik hoop stiekem wel dat hij dan ook zo’n leren broek draagt, met uitstekende billen. Hij liet zijn broek al eens zakken in een volle kleedkamer in München, dus helemaal uitsluiten mag je het niet. Respect alvast voor Van Gaal voor dit initiatief.

Toch zal hij erg op moeten letten hoe hij zich zaterdag gedraagt. Het moge namelijk bekend zijn dat hij bij een bepaald groepje voetbalanalisten niet bepaald populair is. Eigenlijk is zijn aanwezigheid zaterdag op de botenparade al genoeg aanleiding voor de voetbaltalkshow Voetbal International om maandagvond elke beweging tot in het oneindige te herhalen en belachelijk te maken. Als je alle minuten schaamteloos uitlachen inclusief reclameblokken uit Voetbal International snijdt, hou je netto nauwelijks 30 minuten noemenswaardige voetbaldiscussie over. De rest is schaapachtig lachen. Maandagavond was Studio Sport presentator Toine van Peperstraten aan de beurt. De beste man gaat naar FOX, nam na twintig jaar NOS afscheid in zijn laatste Sportjournaal en werd emotioneel. Volkomen menselijk.

Maar als je eerlijke emotie toont, ben je aan de beurt bij VI. Het fragment werd vier of vijf keer herhaald, want het programma drijft krampachtig op de steeds langer wordende lachsalvo’s van René van der Gijp. Bij gebrek aan beter. Van de zure voetbalmening van Wim Kieft gaan de planten bij ons op de vensterbank spontaan slap hangen en Johan Derksen heeft zich allang overgegeven aan het schaamteloze leedvermaakformat van het voetbalprogramma op mannenzender RTL7. Hij heeft een blad te runnen en dus moet er reclame gemaakt worden, is zijn zwakke excuus.

Dat VI zijn zendtijd nog nauwelijks zinvol vult, ligt ook voor een groot gedeelte aan kijkcijferkanon Ajax. Eigenlijk kan je het programma al vergeten, sinds de bestuurscrisis bij de Amsterdammers voorbij is. Ajax is alweer tijden een stabiele club en wordt daardoor komend seizoen voor de vierde achtereenvolgende keer kampioen. Daar valt al heel lang niemand meer uit te lachen en dat is slecht voor de kijkcijfers. PSV is sinds 1913 al het braafste jongetje van de klas, en bij Feyenoord gebeuren er met Martin van Geel en Ronald Koeman aan het roer ook weinig dingen die het daglicht niet kunnen verdragen.

Daardoor wordt het steeds lastiger om de kijkers anderhalf uur aan je te binden. Maar dan laten ze bij VI Sepp Blatter gewoon nóg maar een keer van een tafel vallen, en Diego Maradona golvend in het water schuiven. Deze week is daar dus het breken van Toine van Peperstraten in zijn laatste NOS-minuut bijgekomen. Voetbal International is het groepje joelende kinderen, op het schoolplein in een kring rond het jongetje dat weer eens zijn brilletje stuk gevallen is.

Eigenlijk zou ik Genee, Kieft, Van der Gijp en Derksen graag van achter hun veilige studiotafel vandaan willen halen, en zaterdag topless in een bootje op de Amsterdamse grachten willen zetten. En dan Van Gaal, Van Peperstraten en de eveneens stelselmatig belachelijk gemaakte Jack van Gelder en Hans Kraay junior in een boot er vlak achteraan. Met in de hand ieder een verse emmer pek en veren. Live bij de NOS. Of is dat toch Meer Voor Mannen?

Ron Schiltmans